EU: Nastavak zajedničkih graničnih patrola Srbije i članica EU

Izvor: Blic, 30.Maj.2017, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nastavak zajedničkih graničnih patrola Srbije i članica EU

Vršilac dužnosti Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je da su zajedničke granične patrole službenika srpske granične policije i zemalja članica EU primer "tesne i sveobuhvatne saradnje" EU sa Srbijom u rešavanju problema migracija.

Delegacija EU saopštila je danas da je nedavno potpisala ugovor vredan tri miliona evra sa Međunarodnom organizacijom za migracije kojim se produžava razmeštaj 50 pripadnika granične policije Srbije i još 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njihovih kolega iz nekoliko zemalja članica EU u oblasti Negotina, Zaječara i Pirota do juna 2018.

Zajedničke patrole će nastaviti da rade na sprečavanju krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, poštujući vladavinu zakona i osnovna prava, dok će isporuka nove opreme i obuke pomoći Srbiji da poboljša kontrolu granica.

Dosad je 317 policajaca iz Austrije, Mađarske, Slovačke, Francuske, Slovenije i Češke učestvovalo u zajedničkim patrolama sa 387 policajaca iz Srbije, navodi se u saopštenju i dodaje da su od oktobra 2016. do aprila 2017. učestvovali su u otkrivanju 651 slučaja krijumčarenja migranata, što je dovelo do 44 krivične prijave protiv 78 počinilaca.

Od septembra 2015. bespovratna finansijska pomoć EU Srbiji za rešavanje pitanja migracija dostigla je skoro 80 miliona evra, od čega je blizu 59 miliona obezbeđeno preko Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a 20 miliona u okviru humanitarne pomoći. Pored toga, zemlje članice EU su pružale i bilateralnu pomoć u vrednosti od 20 miliona evra, navodi Delegacija EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Dodela Oskara 2013

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zajedničke patrole EU i Srbije na granicama do juna 2018.

Izvor: N1 televizija, 30.Maj.2017

Razmeštaj 50 pripadnika granične policije Srbije i 50 njihovih kolega iz zemalja Evropske unije u oblasti Negotina, Zaječara i Pirota produžava se do juna 2018. predviđa ugovor, vredan tri miliona evra koji je Delegacija EU u Srbiji potpisala sa Međunarodnom organizacijom za migracije, saopšteno...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.