EU: Milijardu i po evra za Srbiju

Izvor: RTV Pink, 26.Sep.2014, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Milijardu i po evra za Srbiju

Srbija može da računa na više od milijardu i po evra iz pristupnih fondova Evropske unije u sledećih šest godina, saopšteno je iz Evropske komisije. Sredstva su namenjena za strukturne reforme i unapređenje regionalne saradnje.



Imamo dobre vesti za zemlje iz regiona proširenja, rekao je novinarima portparol komesara za proširenje Štefana Filea Peter Stano, predstavljajući planove EU za pomoć zemljama kandidatima do 2020. godine iz takozvani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << IPA-2 fondova.Prema danas objavljenoj listi, Srbija će u ovom roku dobiti 1,508 milijardi evra, višestruko više nego bilo koja zemlja u regionu, prenosi Tanjug. Stano je objasnio da je novina u programu IPA-2 to što se sredstva dodeljuju po uprošćenoj proceduri, što omogućava kandidatima elastičniji pristup određivanju prioriteta za njihovo trošenje. "Sredstva su namenjena za strukturne reforme i unapređenje regionalne saradnje", rekao je Stano. Prema planu, najviše novca će dobiti Turska, koja može da računa na gotovo 4,5 milijari evra, a slede Srbija sa 1,508, Albanija, Makedonija i Kosovo sa po oko 650 miliona, dok je Crnoj Gori namenjeno 250 miliona evra. Stano je rekao da Island i Bosna i Hercegovina nisu uključeni u ovaj program jer je Island povukao kandidaturu za članstvo u EU, dok u BiH na državnom nivou nije uspostavljen koordinacioni mehanizam za raspolaganje sredstvima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTV Pink...






Povezane vesti

A od EU - milijarda ipo

Izvor: OkRadio.rs, 27.Sep.2014, 10:21

Srbija može da računa na više od milijardu i po evra iz pristupnih fondova Evropske unije u sledećih šest godina, saopšteno je iz Evropske komisije. Sredstva su namenjena za strukturne reforme i unapređenje regionalne saradnje. Imamo dobre vesti za zemlje iz regiona proširenja, rekao je novinarima...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.