EU IGRA GRUBO Brisel imenovao pregovarača za Bregzit koji za gubitak prethodnog posla krivi - Britance!

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU IGRA GRUBO Brisel imenovao pregovarača za Bregzit koji za gubitak prethodnog posla krivi - Britance!

Evropska komisija pokazala je da je spremna na grubu igru imenovanjem nekadašnjeg francuskog ministra spoljnih poslova Mišela Barnijea za glavnog pregovarača sa Britanijom o izlasku te zemlje iz Evropske unije.

U pitanju je istaknuti politički veteran i bivši komesar EU, ali i čovek kivan na Veliku Britaiju koju krivi za gubitak posla.

Kao evropski komesar za unutrašnje tržište, Bernije je 2013. napao britanske evroskeptike da pokušavaju da proguraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << “izbirljivu” prisup evropskim finansijskim uslugama ostajući u EU.

Diplomate takođe sugerišu da Barnije zamera Britancima što je ostao bez posla nakon što je francuska vlada izgubila referendum o evropskom ustavu.

Francuska je održala referendum nakon što je Toni Bler, tadašnji premijer, obećao da će isti biti organizovan i u Britaniji. Ipak, takav referendum nikada nije održan na Ostrvu.

- To je znak da je Evropska komisija spremna da igra grubo. On će biti čvrst pregovarač, daleko je od srodne duše za Britance. Postoje tvrdnje da i dalje krivi Britance što je ostao bez ministarskog posla nakon izgubljenog referenduma - rekao je diplomatski izvor za britanski “Telegraf”.

Govoreći nakon Bregzita u junu, Barnije je poručio da evropska agenda ne sme biti “zarobljenik britanskog pitanja” tokom pregovora.

On je poznati borac za francuski protekcionizam i neprijateljski je nastrojen prema anglosaksonskom modelu kapitalizma o slobodnom tržištu.

Nik Kleg, nekadašnji zamenik premijera, rekao je da u pitanju “nije prijatelj Londona”.

Barnije je ranije izazvao revlot britanskih ministara kada je pozivao na veće finansijske regulative radeći kao komesar EU za unutrašnje tržište od 2010. do 2014.

Nedavno je poslao i pismo predsedniku EK Žan-Klod Junkeru pozivajući na uspostavljanje vojske Evropske unije.

Prihvatajući novu ulogu, Barnije je rekao i da će insistirati na tome da Britanija prihvati slobodu kretanja “bez izuzetka”, ali i da francuski i nemački lideri moraju povratiti inicijativu sa drugim zemljama i Komisijom u Briselu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.