EU: Grčka ne sme da traži olakšice od Moskve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Grčka ne sme da traži olakšice od Moskve

Grčke vlasti ne smeju da traže od Moskve da im pomogne da prebrode tešku krizu tako što će sniziti cene ruskog gasa za grčka domaćinstva i odobriti uvoz poljoprivrednih proizvoda, jer time Atina ruši jedinstvenu politiku Evropske unije prema Rusiji u svetlu ukrajinske krize, upozorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su zvaničnici EU, posebno Nemačke.

Atini je takva poruka upućena u trenutku dok grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis i predsednik parlamenta Tanasis Petrakos s ruskim zvaničnicima u Moskvi razgovaraju o olakšicama grčkom stanovništvu i poljoprivrednicima.

Poverioci grčkog duga, Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, razmatraju prispele predloge Atine za nastavak reformi, što bi trebalo da grčkoj vladi otvori vrata za dodatnu finansijsku pomoć, jer bi inače do 20. aprila grčka država došla na ivicu stečaja.

U dugo očekivanim predlozima reformi, zahvaljujući kojima bi Atina mogla računati na novu finansijsku injekciju od sedam milijardi evra, jasne su zamisli da te reforme ne budu ponovo samo "stezanje kaiša" za stanovništvo i pojačaju pad proizvodnje i rast duga, već podstaknu ekonomski oporavak i plaćanje dugova iz "zdravih izvora", poručili su zvaničnici grčke vlade.

Londonski list Fajnenšel tajms danas navodi da u predlogu reformi nema tržišta rada i penzija, što znači da nedostaju bitni elementi koje traže poverioci grčkog duga.

U planu reformi su privatizacija, odlučna bitka za onemogućavanje utaje poreza, naročito bogatih slojeva uz dogovorenu saradnju sa Švajcarskom, kao i povećanje poreza na alkohol i cigarete.

Poslanici vladajuće nemačke stranke u Evropskom parlamentu ocenili su da su grčki planovi za reforme nedovoljno jasni, uz oštro upozorenje da vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa ne sme tražiti pomoć Moskve ako želi da dobije dalju finansijsku podršku EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Zvaničnici u Moskvi su stavili do znanja da bi Rusija mogla odobriti Atini, ako to zatraži, i finansijski kredit, ali su nemački poslanici u Evropskom parlamentu Manfred Veber i Herbert Rojl upozorili da se "Cipras upustio u veoma opasnu strategiju" i da bi "onaj ko se igra vatrom i sad traži podršku Rusije, mogao dobro oprljiti prste".

Fajnenšel tajms navodi da je "izlazak Grčke iz zone evra sve više na lestvici EU", mada evropski komesar zadužen za evro Valdis Dombrovkis upozorava da je krajnji čas da se dođe do napretka u pregovorima s Grčkom, "jer je mnogo vremena potrošeno", dok komesar za finansije Pjer Moskovisi smatra da bi izopštenje Grčke iz zone evra bilo pogubno po celu EU.

U središtu cele bure oko Grčke su krajnje zategnuti odnosi Berlina i Atine, mada je zvaničnike i političare u EU iznenadila odlučnost vlade u Atini da, uz izvesna popuštanja poveriocima duga, istraje ne socijalnim merama za stanovništvo i traženju olakšica i od Moskve.

Premijer Cipras treba iduće nedelje da otputuje u Moskvu i sastane se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Predsednik Evropskog odbora u nemačkom parlamentu Ginter Krihbaum je poručio da "umesto što traži pomoć od svojih drugova u Rusiji, premijer Cipras treba konačno da izradi i podnese opipljive i ostvarljive predloge reformi".
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU Grčkoj: Zaboravite na Ruse

Izvor: B92, 30.Mar.2015

Grčka ne sme da traži od Moskve pomoć i niže cene ruskog gasa za grčka domaćinstva, jer bi tako narušila politiku EU, upozorili su zvaničnici iz Brisela...Atini je takva poruka upućena u trenutku dok grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis i predsednik parlamenta Tanasis Petrakos s ruskim...

Nastavak na B92...

EU: Grčka ne smije da traži olakšice od Moskve

Izvor: Capital.ba, 30.Mar.2015

BRISEL, Grčke vlasti ne smiju da traže od Moskve da im pomogne da prebrode tešku krizu tako što će sniziti cijene ruskog gasa za grčka domaćinstva i odobriti uvoz poljoprivrednih proizvoda, jer time Atina ruši jedinstvenu politiku Evropske unije prema Rusiji u svjetlu ukrajinske krize, upozorili...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.