EK analizira koliko je novca dato Železari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2016, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK analizira koliko je novca dato Železari

Šef ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat izjavio je danas da je Vlada Srbije, prema informacijama koje je dostavila toj delegaciji, od 1. februara više ne daje subvencije Železari Smederevo, a da Evropska komisija sada analizira taj podatak i koliko je novca iz budžeta dato čeličani do tog perioda.

Janmat je rekao da se Srbija obavezala po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je potpisala sa EU, da ne daje državnu pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Železari Smederevo, a praksa da država ne pomaže čeličane važi i za zemlje članice.

"U SSP postoji poseban protokol koji se odnosi na čeličane, i one ne mogu da dobijaju državnu pomoć, a razlog je što je taj sektor kompetitivan. U tom smislu, Srbija je dobila tranzicioni period od pet godina kada je to mogla da radi, ali on je istekao 1. februara 2015.", rekao je Janmat na konferenciji za novinare u EU info centru.

Upitan da komentariše prodaju očiglednu zainteresovanost britanske vlade da otkupi udeo u čeličani "Tata stila", on je rekao da te informacije nema.

Prema njegovim rečima, ukoliko postoji sumnja da bilo koja zemlja članica daje subvencije čeličani u toj zemlji, Evropska komisija može da pokrene istragu.

"Ako istraga pokaže da je to istina, onda bi ta zemlja morala da povuče dat novac čeličani, odnosno da vrati novac u budžet", objasnio je.

334
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.