Obrali bostan: Cene u nebo, stiže škart iz EU

Izvor: B92, 06.Maj.2016, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrali bostan: Cene u nebo, stiže škart iz EU

Zagreb -- U Hrvatskoj se zbraja šteta od velikog mraza, a opustošene jedinice ukazuju da će ova godina biti u znaku nestašice domaćeg voća i povrća.

Hrvati će poskupljenje itekako osetiti jer je drastičan skok cena neizbežan, ali ne i nestašicu voća i povrća jer će trgovci posegnuti za uvozom, a uvoznici već zadovoljno trljaju ruke.

Na domaće police neće doći kvalitetna roba prve klase, nego ono što se vuče po skladištima zemalja članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije.

Istina, ne očekuje se da će to biti uvoz (voća, jabuka) iz susedstva – Italije, Slovenije, Mađarske i Austrije jer je i njih pre deset dana “obrao” mraz, nego iz zemalja poput Poljske, koju je on takođe “dohvatio”, ali ne u njenim skladištima.

Zbog ruskog embarga, i dalje je toliko robe, voća, tvrde poznavaoci kretanja tržišta, da će Poljska i ovom prilikom vešto i znalački odreagovati u svoju korist i dodatno očistiti svoje hladnjače.

Mraz je na zapadu i severu Hrvatske prouzrokovao štetu od 90 pa i 100 odsto, a prema istoku, u Slavoniji, štete su od 20 do 30 odsto. Da stvar bude tragičnija za voćare, ovo je trebala da bude rekordna godina za jabuku, ali, kaže predsednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Banjavčić, biće “na konju” bude li “samo” prepolovljena proizvodnja jer bi takva mogla da pokrije, ocenjuje, bar tri četvrtine godine.

Stradala je i šljiva, koja je 2014., zbog ekstremno kišne godine imala podbačaj od čak 75 odsto, potom trešnja, nektarina, breskva, višnja, malina, jagoda... Stoga su voćari pri HVZ-u osnovali krizni štab za što brži i kvalitetniji popis šteta.

Međutim, najveće posledice pokazaće kraljica voća, a i reč je o voćki koju potrošači traže i kupuju cele godine, dok šljiva, na primer, nije toliko prisutna I tražena u prehrani nego više za proizvodnju rakije i drugog.

Prva klasa završiće u drugoj i trećoj

“Voćari kažu da je ovo najveća šteta na voću otkad pamte – od Zadra prema Varaždinu ona je i 100 odsto. Sličan mraz bio je pre četiri godine u Slavoniji, ali možda je tada, ipak, bila malo viša temperatura “, kaže Banjavčić i procenjuje da bi cene mogle da skoči i do 50 posto.

“Ovaj mraz nije samo jedna velika šteta nego tačka na 'i' stanja u domaćem voćarstvu koje je katastrofalno jer su voćari ionako pokošeni preniskom cenom, a o uvozu da i ne govorimo”, kaže Banjavčić.

On upozorava i na nered na tržištu, da trgovci konkurišu tuđom, lošom robom.

Kako ističe, veliko je pitanje i kakv će biti kvalitet ploda. “Biljka jeste održala plod, ali on je oštećen, pa će puno voća prve klase završiti u drugoj i industrijskoj klasi”, upozorava Banjavčić.

“Svi koji su imali i manju štetu, imaće štetu u tome što će biti puno druge i treće klase u onome što je ostalo, a najmanje će biti prve”, kaže Đelagić.

I tajnik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Dražen Čačić prognozira 2016. kao godinu nestašice domaćeg povrća i osjetnog skoka cijena.

Zbog uvoza, troškova transporta i drugoga, cene će zasigurno skočiti, a očekuje se uvoz povrća iz Italije, Španije, Holandije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.