Izvor: Magyar Szó, 04.Maj.2016, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvoljeno održavanje referenduma o kvotama

Prema mišljenju Apelacionog suda, na inicijativu vlade, moguće je održati referendum o obaveznoj kvoti migranata. Ovaj sud je naime juče odbio žalbe predate na odluku Nacionalne izborne komisije (NIK) koja omogućava održavanje glasanja.

Pitanje koje je sad pravosnažno i verifikovano, a koje je inicirala vlada glasi: „Želite li da Evropska Unija bez saglasnosti parlamenta propište obavezno naseljavanje nemađarskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << državljana u Mađarsku?

Mađarsko, odnosno, međunarodno pravo sadržaj izraza „naseljavanje“ ne opisuje, radi se o pojmu koji se vezuje za novu društvenu pojavu, ali istovremeno iz perspektive referenduma izraz „naseljavanje“ ima značenje koje građani sa pravom glasa mogu tumačiti kao pojam koji označava situaciju sa velikim brojem nastanjenih građana koji nemaju mađarsko državljanstvo upravo na teritoriji Mađarske.

Inicijator referenduma želi da čuje mišljenje građana o ovom pitanju, i to tako da se izraz „naseljavanje“, korišćen u pitanju, ne može dovesti u pitanje – piše Apelacioni sud koji je konstatovao da se inicijativa za referendum odnosi na već postojeći zakon o azilu, koji upotpunjuju uredbe Evropske Unije. Odluka Apelacionog suda je pravosnažna. Žalbe nisu bile osnovane.

Ministar koji rukovodi kabinetom premijera, Antal Rogan, je kao predstavnik vlade predao pitanje namenjeno referendumu, u cilju overe, NIK-u, koji je isti overio 29. februara. Protiv odluke je predato četiri žalbe Apelacionom sudu, i to privatnih lica i političkih stranaka. Sud je u jedinstvenom postupku posmatrao ceo slučaj i u svojoj jučerašnjoj odluci dao pravo NIK-u, jer prema konstataciji suda, žalbe nisu bile osnovane.

Apelacioni sud je konstatovao da pitanje odgovara odredbama ustava i zakonu o referendumu. Prema mišljenju suda Antal Rogan je bio ovlašćen za predaju referendumskog pitanja, pošto odluka vlade o inicijativi referenduma nedvosmisleno određuje da upravo Rogan odgovara za predstavljanje vlade prilikom iniciranja referenduma.

Foto: hirado.hu

Septembar ili oktobar?

Parlament već sledeće nedelje može doneti odluku o raspisivanju referenduma protiv obavezne kvote naseljavanja – najavio je Antal Rogan dodajući da će vlada odmah inicirati da i parlament i šefovi poslaničkih grupa što pre donesu odluku o referendumu. Rogan je napomenuo i da se nadaju da će parlamentarna odluka biti doneta već sledeće nedelje.

Rogan nije znao da kaže tačan termin. „Sve zavisi od odluke parlamenta i od toga da li će socijalisti i liberali ponovo podneti žalbu protiv odluke” – rekao je.

Krajnji termin će odrediti predsednik republike, Janoš Ader, a prema računicama vlade referendum bi se mogao održati krajem septembra ili početkom oktobra. Rogan je dodao da će vlada tražiti od građana da odbace obavezne kvote.

Fides: „Referendum može zaustaviti Brisel.“

Mađari sa referendumom mogu zaustaviti Brisel i odbiti nasilno naseljavanje – piše u reakciji poslaničke grupe Fidesa na odluku Apelacionog suda. Prema poslaničkoj grupi Fidesa, Mađari imaju pravo da odluče sa kim žele da žive zajedno. „Moramo odbraniti nezavisnost Mađarske od Brisela i moramo reći ne nasilnom naseljavanju“, naglasili su. Opozicija sa svim sredstvima želi da spreči da referendum bude uspešan i važeći. „Oni su već za vladavinu Đurčanja hteli masovno da nastane migrante i zbog toga nisu podržali zaštitu granica u proteklim mesecima“.

Zajedno (Együtt) poziva na bojkot.

Viktor Orban čini istorijski greh pošto ne želi da održi referendum protiv kvote za naseljavanje, već protiv Evrope – tvrdi Zajedno. Time što je Apelacioni sud dao zeleno svetlo za referendum, po mišljenju opozicione partije, je osramoćen ostatak pravne države Mađarske. Prema mišljenju stranke suprotno je važećim zakonima i decenijskom pravnom praksom da se raspisuje referendum o međunarodnom pitanju koje se tiče međunarodnog ugovora, a koje nije jednosmisleno. „Argumentacija Apelacionog suda je šokantna jer prihvata postojećeOrbanove laži o obaveznim kvotama za naseljavanje, koje ni po jednoj evropskoj normi ne postoje. Zajedno poziva sve na bojkot i učiniće sve da antievropski referendum Viktora Orbana bude nevažeći“, stoji u saopštenju stranke.

DK: „Ko ne izađe, glasaće za Evropu.“

DemokratskaKoalicija(DK)referendum, odobren od strane Apelacionog suda, smatra antievropskim, i zbog toga će ova opoziciona stranka bojkotovati referendum i tražiti od glasača da ne izađu na glasanje. Portparol stranke, Žolt Greci, je izjavio da je „referendumsko pitanje Viktora Orbana“ lažno pitanje koje, zapravo, ne odlučuje o prihvatanju hiljadu ljudi, već o otkazivanju članstva u Evropskoj Uniji. Govoreći o bojkotu on je naglasio da svako ko ne izađe na glasanje, glasa za Evropu.

Jobik: „Kvote treba odbiti u samom ustavu.“

Po mišljenju opozicione stranke Jobik(Jobbik) umesto referenduma ustav je taj koji bi se morao promeniti tako da u njemu bude zapisano odbijanje kvota za nastanjivanje. Potpredsednik stranke, Daniel Z. Karpat, je među argumentima za promenu ustava naveo i to da to ne košta milijarde forinti, ne podleže zakonima važećeg referenduma, a i na najvišem pravnom nivou garantuje odbijanje nastanjivanja. Dodao je i da bi njegova stranka osigurala dvotrećinsku većinu za ovakvu inicijativu.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.