Dosta nam je sukoba

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2016, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosta nam je sukoba

Mladen Bosić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predvodio je delegaciju koja je nedavno posetila nemačku pokrajinu Hesen. Zadovoljan rezultatima posete, Bosić za "Vesti" podseća da godišnja trgovinska razmena Nemačke i BiH iznosi 3,5 milijarde maraka i ističe da ima prostora da se ona unapredi.

- U razgovoru sa ministrom za savezne i evropske poslove pokrajine Hesen Lucijom Putrih poručili smo da BiH veruje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << EU za koju veruje da će u budućnosti biti "upotpunjena" zemljama zapadnog Balkana - kaže Bosić.

Koliko je to realno, a koliko priča o štapu i šargarepi?

- Obećanja Zapada do sada su u praksi zaista bila priča o štapu i šargarepi, kojom su se zemlje zapadnog Balkana mamile da budu kooperativne. Ali, izlaskom Velike Britanije, EU razmišlja na koji način treba da se transformiše, da li da zaustavi proširenje ili ga ubrza. Ubeđen sam da će prevagnuti druga opcija i da će Nemačka u tome imati ključnu ulogu shvatajući da je zapadni Balkan prirodni deo Unije.

Od čega to još zavisi?

- Od daljeg razvoja političkih odnosa na Balkanu koji trenutno nisu dobri. Pogoršava se retorika, razne su provokacije. Interes svih naroda na Balkanu je politička stabilnost jer bez nje nema uslova za ekonomski razvoj i bolji standard, niti članstva u Uniji.

BiH je suočena s komplikovanim sistemom odlučivanja?

- Slažem se da je proces priključenja BiH sporiji zbog strukture države koja je definisana Dejtonskim sporazumom. Proces donošenja odluka je mnogo teži, ali naša šansa je da EU ponovi scenario iz 2004. godine kad je u "paketu" primila 12 novih članica. Uveren sam da će se nešto slično dogoditi i sa zapadnim Balkanom.

Pričate o smirivanju tenzija, a trvenja na relaciji Banjaluka - Sarajevo ne prestaju. Grešimo li u oceni?

- Ne grešite. To su recidivi politike čija je suština da svaka strana svoju političku moć hrani konfliktom sa drugima.

I dalje postoje političari i stranke koje podršku naroda obezbeđuju jedino potpirujući konflikte. Ubeđen sam da će narod shvatiti da postoje samo dva puta. Prvi je da se okrenemo toleranciji i miru, a drugi je novi konflikt u Bosni. Samo bolestan um može da priželjkuje nove sukobe.

Šta je s idejom da se lideri svih partija Srpske sastanu sa Vučićem i zajedno reše međusobne probleme?

- Faktički ne postoji zvaničan poziv, pa je pitanje da li će do susreta i doći, mada bih voleo da se upravo u Beogradu svi mi, lideri vodećih stranaka u RS, sastanemo i dogovorimo kako ćemo ubuduće raditi.

Naveli ste glomazni državni aparat BiH, bošnjački prvaci smatraju da se to može promeniti uz Dejton 2?

- Od Dejtona 2 nema ništa, posebno ne od gašenja Republike Srpske. To narod Srpske ne želi i verujem da su toga sada svesni i bošnjački predstavnici. Ne sećam se kad sam u poslednje vreme čuo Bakira Izetbegovića da poziva da se Srpska ukine. Dakle, i Bošnjaci su shvatili da je ta ideja nemoguća misija. Međutim, tačno je da određeni krugovi u Sarajevu ne vole Srpsku, kao i da ima ljudi koji bi se rado obračunali sa Srpskom. Ali, realnost je da moramo živeti jedni pored drugih, urediti svoje odnose jer od toga zavisi život naših građana i budućih generacija.

* "Bosna da ispita paljenje zastave, ili ćemo mi"

* "Bio sam napadnut u Srebrenici, ali mi nemamo problem sa BiH"

* "Ne želim da čujem da u BiH nema dogovora o ulasku u EU"

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.