Dojče vele: Poljska na stubu srama Evropske unije

Izvor: RTS, 23.Maj.2016, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dojče vele": Poljska na stubu srama Evropske unije

Evropska komisija smatra da je u Poljskoj ugrožena pravna država i pokreće drugi stepen postupka protiv te zemlje, prenosi "Dojče vele".
Postupkom protiv Poljske zbog prestupa u vezi s pravnom državom, Evropska komisija pravi presedan i po prvi put primenjuje instrument koji je uvela u martu 2014. uz podršku Evropskog parlamenta, a uprkos protivljenju Saveta ministara, dakle predstavnika nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlada.

Taj mehanizam je uveden kao mera pre stvarnog krivičnog postupka prema članu 7 Lisabonskog ugovora Evropske unije. Ova "politička atomska bomba", kako je postupak nazvala bivša komesarka za pravosuđe Vivijan Reding, može na kraju da dovede do oduzimanja prava glasa optuženoj državi.
Dojče vele ukazuje da Evropska unija još nikada nije primenila član 7. Kako se ne bi odmah potezalo najteže oružje, sada postoji "politička predigra" u kojoj su od 23. maja Evropska komisija i poljska vlada.
Potpredsednik Komisije Frans Timermans i njegovi pravnici zameraju poljskoj vladi da je pravna država u Poljskoj "sistematski ugrožena". Promene sastava Ustavnog suda i ograničenje njegovog načina rada, ograničavaju nezavisnost pravosuđa na način koji krši evropska načela pravne države, smatra Timermans. Ta osnovna načela zapisana su u Lisabonskom ugovoru koji je potpisala i Poljska. Situaciju je zaoštrilo protivljenje vlade da presude suda objavi i prizna.
Nacionalno-konzervativna predsednica poljske vlade Beata Šidlo u postupku Evropske komisije vidi napad na suverenitet Poljske. Ona insistira na pravu da njena stranka, nakon uverljive pobede na izborima prošle godine, može tako da oblikuje pravosuđe, medije i politiku kako to, prema njenom mišljenju, žele birači.
Nakon započinjanja dijaloga u januaru, poljska vlada je imala četiri meseca da objasni svoje postupke. S obzirom na to da Evropska komisija za sada ne uočava da je poljska vlada počela da se bavi njenim prigovorima, ona sada pokreće drugi stepen mehanizma: objavila je formalno upozorenje Poljskoj da se vrati načelima pravne države.
Vlada u Varšavi sada ima samo još dve nedelje da reaguje na to upozorenje. Ako taj rok prođe bez ikakvih pomaka, Evropska komisija će izreći konkretnu preporuku –koje korake Poljska mora da preduzme kako bi sačuvala načela pravne države, naročito nezavisnost Ustavnog suda i slobodu medija. Ako Poljska ni tim zahtevima ne udovolji, ostaje otvorena mogućnost korišćenja "političke atomske bombe", dakle pokretanje postupka prema članu 7 Lisabonskog ugovora.
Dojče vele konstatuje da Evropska komisija nema mogućnosti uvođenja sankcija protiv država-članica – to bio mogao samo Savet Evropske unije, dakle telo u kojem su predstavljene vlade svih 28 članica.
Savet EU može, prema članu 7 Lisabonskog ugovora, četvoropetinskom većinom da utvrdi da u Poljskoj postoji "jasna opasnost od teškog kršenja" zajedničkih vrednosti. Poljska bi dobila preporuku kako da taj nedostatak ukloni. Ako se to ne dogodi, Savet EU može da utvrdi da postoji "teško kršenje". To mora da se utvrdi jednoglasno, pri čemu optužena članica ne bi imala pravo glasa.
Teško je, međutim, poverovati da bi svih ostalih 27 članica – uključujući i Veliku Britaniju – donelo takvu odluku protiv poljske vlade, konstatuje Dojče vele i dodaje da se Evropska komisija, u stvari, trudi da ne izazove još više kriza u Evropskoj uniji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Dojče vele!": Poljska na stubu srama Evropske unije

Izvor: Blic, 24.Maj.2016, 01:02

Evropska komisija smatra da je u Poljskoj ugrožena pravna država i pokreće drugi stepen postupka protiv te zemlje, prenosi "Dojče vele"...Postupkom protiv Poljske zbog prestupa u vezi s pravnom državom, Evropska komisija pravi presedan i po prvi put primenjuje instrument koji je uvela u martu 2014....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.