Đelić: Srbija koordinator u tri domena Dunavske strategije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2011, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Srbija koordinator u tri domena Dunavske strategije

BRISEL -

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je u Briselu da će Srbija u okviru Dunavske strategije imati zadatak da koordinira tri od jedanaest domena - transporta, ekonomije znanja i bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala.

"Ovim Srbija postaje država koja nije članica Evropske unije a koja je dobila na koordiniranje najveći deo Dunavske strategije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ovim se prepoznaju napori koje je Srbija uložila u ovu strategiju, ali i važnosti koju ima u okviru ove velike evropske makro regionalne saradnje", rekao je Đelić novinarima nakon sastanka o Dunavskoj strategiji u Evropskoj komisiji.

Đelić je precizirao da će Srbija ova tri domena koordinirati u saradnji sa svojim partnerima - u domenu transporta sa Slovenijom, u domenu bezbednosti s Nemačkom i u domenu ekonomije znanja sa Slovačkom.

Upitan kada se može očekivati početak sprovođenja u Srbiji projekata iz Dunavske strategije, Đelić je rekao da je Srbija, kada je reč o projektima srednje veličine, već odradila svoj posao i rezervisala 18,5 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU za ovu godinu.

"Već smo najavili 6,5 miliona evra za tvrđavu u Golupcu, 4,6 miliona evra za lokalnu infrastrukturu oko Srebrnog jezera, a biće tu novca i za druge projekte", rekao je on.

Što se tiče većih projekata, Srbija će raditi sa svojim evropskim partnerima prvo u izradi projektne dokumentacije, koja sama po sebi, kada su u pitanju veliki projekti, iziskuje nekoliko miliona evra, rekao je Đelić.

"Potom, počevši sa novom finansijskom perspektivom EU od 2014. godine, počeće i veliki projekti poput čišćenja kanala Dunav - Tisa - Dunav, prerade otpadnih voda u Beogradu, što je projekat vredan nekoliko stotina miliona evra, kao i izgradnja intermodalnog punkta u okolini Beograda koji će povezati Dunav sa Koridorom 10", kazao je on, precizirajući da bi ovo trebalo da počne u roku od tri do pet godina.

Đelić je naveo da Srbija ima konkurenciju u borbi za izgradnju ovog intermodalnog centra, ali da će morati da se dokaže i izbori za to da on bude izgrađen upravo na njenoj teritoriji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.