Ditman: Pregovori Srbije sa EU sve dinamičniji

Izvor: RTS, 25.Maj.2017, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ditman: Pregovori Srbije sa EU sve dinamičniji

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman navodi da je nacionalni stav zemlje iz koje dolazi potpuna podrška evropskoj perspektivi regionu, ističući i da je to stav i cele EU.
Aksel Ditman je na konferenciji "Pregovori o pristupanju EU - novi kontekst" rekao da je tu podršku nedvosmsleno potvrdio Evropski savet izrazivši zadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što se sada na praktičan način može podržati evropski put Srbije.

"Vidimo kako pregovori Srbije postaju sve dinamičniji, otvoreno je osam poglavlja, četiri od decembra, rekao bih da ostavrujemo napredak", naveo je Ditman, ali je napomenuo da je od broja otvorenih poglavlja važnija modernizacija društva, koju Srbija sprovodi zbog sebe.
Nemački ambasador je naveo da je Srbija već preuzela određene korake.
"Vladavina prava je u srži toga", rekao je Ditman i dodao da je Srbija tu već preduzela određene korake, poput efikasnosti pravosuđa, smanjenja broja zastarleih predmeta, ali postoje i važne reforme koje tek treba sprovesti.
Istakao je značaj jačanja nezavisnog sudstva, pravosudnog veća, tužilaštva, a treba, kaže, intenzivirati aktivnosti i u borbi protiv korpucije, jačanje Agencije za borbu protiv korupcije, jačanje slobode medija...
Kako je rekao, puno toga je učinjeno, ali predstoji još posla.
Poručio je da će Nemačka nastaviti da podržava reformske procese u Srbiji, a podsetio je i da je za to važan srpski parlament i organizacije civilnog društva koje učestvuju u radu nacionalnog konventa.
"To je sveobuhavatn proces. Drago mi je što smo udružili snage da strateški cilj Srbije postane stvarnost, a to je članstvo u EU", istakao je nemački ambasador.
Pregovori o pristupanju Srbije EU započeli su 2014. godine na prvom sastanku Međuvladine konferencije, kada je utvrđen pregovarački okvir na osnovu koga će se voditi pregovori o pristupanju.
Srbija je od tada otvorila pregovore u osam pregovaračkih poglavlja, dok je privremeno zatvorila dva poglavlja. Pored poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i poglavlja 35 koje prati dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, otvoreno je poglavlje 32 - finansijska kontrola, poglavlje 5 - javne nabavke i poglavlje 20 - preduzetništvo i industrijska politika, a privremeno su zatvorena poglavlja 25 - nauka i istraživanje i 26 - obrazovanje i kultura.
U narednom periodu očekuje se otvaranje novih poglavlja, a Srbija je spremna da otvori poglavlja 7 - intelektualna svojina, 29 - Carinska unija i 30 - ekonomski odnosi sa inostranstvom za koja su usvojene pregovaračke pozicije i poslate EU na dalje odlučivanje.
Na sednici vlade 19. maja utvrđene su i pregovaračke pozicije za poglavlje 6 - pravo privrednih društava i poglavlje 33 - finansijska i budžetska pitanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ditman: Pregovori Srbije sa EU sve dinamičniji

Izvor: Blic, 25.Maj.2017

Ambasador Nemačke u Srbiji Akesel Ditman kaže da je nacionalni stav zemlje iz koje dolazi potpuna podrška evropskoj perspektivi regionu, ističući i da je to stav i cele EU...Ditman je na konferenciji “Pregovori o pristupanju EU - novi kontekst” rekao da je tu podršku nedvosmsleno potvrdio Evropski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.