Izvor: Blic, 06.Dec.2016, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Ostvaren ostvarila napredak, ali mora nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom

Srbija je u proteklih godinu dana ostvarila napredak u rešavanju ključnih pitanja poput smanjena budžetskog deficita, ali mora nastaviti da sprovodi fiskalnu konsolidaciju i dovrši restrukturiranje javnih preduzeća, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenoport.

"Dobar napredak je ostvaren u Srbiji u rešavanju nekih ključnih pitanja, kao što možemo videti iz predloga budžeta kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o smanjenju budžetskog deficita, ili restrukturiranja javnih preduzeća", rekao je Devenport na predstavljanju godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, u Privrednoj komori Srbije (PKS).

On je rekao da se rezultati reformi mogu videti u oporavku privrednog rasta i planiranom daljem rastu bruto domaćeg proizvoda u narednoj godini.

Devenport je dodao da je javni dug i dalje visok i da u skladu sa preporukama Medjunarodnog monetarnog fonda treba nastaviti fiskalnu konsolidaciju i dovršiti restrukturiranje velikih javnih preduzeća. On je rekao i da je nezaposelnost u Srbiji, iako je smanjena, i dalje visoka - posebno medju mladima.

Šef Delegacije EU je ocenio i da Srbija ima potencijal da privuče još stranih investicija, ali da mora da reši neka pitanja u domenu vladavine prava koja otežavaju ulaganja.;"Mislim da ima više potencijala za širenje privatnog sektora i za strane investicija što otežavaju neka pitanja koja se moraju rešavati u oblasti vladavine prava", rekao je Devenport.

Šefica sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Radica Nusdorfer je rekla da je Srbija ocenjena u izveštaju EK u većini poglavlja kao "umereno spremna", kao i da je ostvarila "odredjen napredak".

Pročitajte još:

Ona je dodala da nema oblasti u kojoj nije bilo nikakvog napretka u Srbiji, ali ni oblasti u kojoj je ostvaren veliki napredak.

Radica Nusdorfer je rekla da je prošlogodišnji privredni rast od 0,8 odsto bio skroman, da se u ovoj godini oporavio, ali da je na tome potrebno dodatno raditi.

Ona je, kao pozitivno, izdvojila to što je Vlada Srbije posvećena uspostavljanju funkcionalne tržišne privrede i fisklane konsolidacije i dodala da je privredni rast realno zasnovan na povećanju investicija i izvoza.

Dodala je da je Srbija "umereno spremna" kada je reč o funkcionalnoj tržišnoj privredi i kapacitetima za suočavanje sa pritiskom konkurencije i tržišta.

Radica Nusdorfer je rekla da problem predstavlja nedovoljno transparentno i predvidljivo poslovno okruženje i parafiskalni nameti.

Ona je rekla i da državna pomoć mora biti transparentnija i usmerena na efikasnije ciljeve, poput povećanja konkurentosti privrede umesto da služi kao insturment socijalne pomoći.

Podsetila je da u oblasti energetike postoje jasne obaveze za Srbiju u okviru Energetske zajednice i ukazala na potrebu razdvajanja delatnosti u Srbijagasu.

Ona je ukazala i na kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kada je reč o akcizama na kafu i pića.

Dodala je da bi EU, kada je reč o oblastima životne sredine i klimatskih promene, volela da Srbija ratifikuje Pariski sporazum o borbi protiv klimatskih promena.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.