Izvor: Nezavisne Novine, 11.Feb.2016, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dermatolozi Srbije traže da se maloljetnicima zabrani korištenje solarijuma

Dermatolozi Srbije zalažu za potpunu zabranu upotrebe solarijuma u Srbiji za mlađe od 18 godina imajući u vidu njegovo kancerogeno dejstvo

, saopštili su danas Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom Srpskog ljekarskog društva.

"Poslije 18. godine upotreba solarijuma može biti dozvoljena samo uz informisani pristanak korisnika o svim rizicima kojima se izlaže", navodi se u saopštenju i dodaje da je takav postupak već na snazi u gotovo svim zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Evropske unije,.

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji se godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" zabilježen je porast te bolesti u dobnoj grupi do 29. godina, prije svega kod ženskog pola.

"Utvrđeno je da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma godišnje u svijetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu melanoma", navodi se u saopštenju udruženja dermatologa i dodaje da je istraživanje pokazalo da je rizik obolijevanja od melanoma bio veći kod veoma mladih djevojaka, koje su počele da koriste solarijum od 16. godine.

(N.N/Večernje novosti)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

ANKETA Da li treba zabraniti upotrebu solirijuma mlađima od 18 godina?

Izvor: Blic, 11.Feb.2016

Dermatolozi traže da se potpuno zabrani upotreba solarijuma u Srbiji za mlađe od 18 godina zbog njegovog kancerogenog dejstva. Da li se slažete sa takvim stavom tema je današnje ankete.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.