Davenport: Izbeglice predugo čekaju

Izvor: B92, 02.Okt.2014, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport: Izbeglice predugo čekaju

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izrazio je danas zadovoljstvo potpisivanjem ugovora kojim će se graditi 200 stanova za izbeglice u Srbiji

Stanovi će biti izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa, a Davenport je apelovao na donatore da i u budućnosti pokažu solidarnost.

"Izbegličko stanovništvo je predugo čekalo i zato bih zamolio naše partnere da im pokažemo solidarnost na delu", rekao je Davenport, najavivši da će EU i u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budućnosti nastaviti da pomaže rešavanje stambenih problema izbeglica u regionu.

On je naveo da se EU potpuno obavezala da pomogne regionu Zapadnog Balkana u rešavanju izbegličkih problema kako na regionalnom tako i na nacionalnom nivou.

"EU je kao prvi partner donirala 230 miliona evra kako bi pomogla rešavanje stambenih pitanja", rekao je on.

On je u ime EU pohvalio hrabrost svih zemlja koje su se potpisivanejm Sarajevske deklaracije obavezale na solidarnost u rešavanju problema izbeglih.

Davenport je prisustvovao potpisivanju ugovora sa predstavnicima Šida, Sremske Mirovice, Šapca, Krušeca, Prokuplja, Paraćina, Kikinde, Bajine Bašte i Vršca u kojima će se graditi 200 stanova za izbeglice u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa Srbije.

Posle potisivanja Dačić i Davenport, kao i predstavnici misije OEBS-a, UNHCR-a i Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije obišli su porodicu Tepšić u selu Krnješevci kod Stare Pazove.

Ta porodica je u okviru prvog potprojekta dobila paket gradjevinskog materijala da završi započetu kuću .

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i glavni zamenik pomoćnika drzavnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije SAD Sajmon Kenšo koji je najavio da će SAD i u budućnosti pomagati realizaciju ovog programa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.