Danijelson: Srbija može da računa na podršku EK

Izvor: RTS, 25.Maj.2015, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danijelson: Srbija može da računa na podršku EK

Direktor Direktorata za proširenje Evropske Komisije Kristijan Danijelson očekuje da će prva poglavlja u pregovorima Srbije i EU biti otvorena uskoro. Ističe da Srbija u tome može da računa na podršku Evropske komisije.
Kristijan Danijelson je, u intervjuu za portal Juropijan Vestern Balkan, ocenio da je proteklih nekoliko godina Srbija preduzela odlučne korake da okonča suštinsku političku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ekonomsku izolaciju, te da je krenula putem evropskih integracija, prenosi Tanjug.

Pristupni pregovori su u toku, kaže Danijelson i podseća da su skrininzi za sva pregovaračka poglavlja završena u martu ove godine, a da se trenutno priprema izveštaj za Savet.
"Moram da kažem da je Srbija pokazala dobar napredak do sada, ali ima još dosta da se uradi kada je reč o vladavini prava i poglavlju 35 koje se tiče normalizacije odnosa sa Kosovom. To su prioritetna poglavlja za sve države članice EU", rekao je Danijelson.
"Veoma bih želeo da vidim da prva poglavlja budu otvorena uskoro i Srbija može da računa na našu podršku. Ovaj proces prevashodno zavisi od Srbije", rekao je Danijelson i dodao da će tempo pregovora zavisiti od napretka u ključnim oblastima koje je pomenuo.
Ono što je takođe ključno za Srbiju jeste da nastavi izgradnju svog kredibiliteta, da pokaže opipljivu posvećenost svojim obavezama i krajnjem cilju - pristupanju Evropskoj uniji, naglasio je Danijelson.
Govoreći o Kosovu, naveo je da se ono i dalje suočava sa brojnim važnim izazovima, "i da vlasti treba da se posvete rešavanju teških ekonomskih pitanja", naročito kada je reč o visokoj nezaposlenosti, posebno među mladim građanima.
Kosovo, kako kaže, mora da postane mesto gde ekonomija može da raste, gde poslovni svet želi da investira i gde ljudi imaju perspektivu za sebe i svoju decu.
Prema njegovim rečima, Kosovo mora da nastavi i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a treba i da se angažuje u reformi javne administracije.
Takođe, Priština mora da nastavi da čini napredak u normalizaciji odnosa sa Beogradom.
Direktor Direktorata za proširenje Evropske Komisije je izrazio i veliku zabrinutost zbog situacije u Makedoniji.
"Evropska unija osuđuje svaki oblik nasilja", rekao je Danijelson i podsetio da je komesar Han već pozvao sve strane i aktere da sarađuju u rasvetljavanju događaja u Kumanovu.
"Takođe je važno da se ovaj kriminalni čin adekvatno istraži i da se ne rasplamsaju međuetničke tenzije", naveo je Danijelson i dodao da vladajuća i opozicione stranke moraju da se konstruktivno uključe u politički dijalog uz posredovanje članova Evropskog parlamenta.
Govoreći o Bosni i Hercegovini, Danijelson je istakao da je došlo do pozitivnog pomaka u odnosima EU i Bosne i Hercegovine, napominjući da je sada prioritet da se lideri BiH dogovore i primene agendu reformi čiji fokus treba da bude na ekonomiji, vladavini prava, dobrom upravljanju, kao i reformi javne administracije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Danielson: Srbija može da računa na podršku EK

Izvor: Blic, 25.Maj.2015

Direktor Direktorata za proširenje Evropske Komisije Kristian Danielson izrazio je očekivanje da će prva poglavlja u pregovorima Srbije i EU biti otvorena uskoro i istakao da Sbija u tome može da računa na podršku Evropske komisije...On je u intervjuu za portal Juropijan Vestern Balkan ocenio da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.