Danas pale cene rominga, ukida se dogodine

Izvor: B92, 30.Apr.2016, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas pale cene rominga, ukida se dogodine

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfovanje na mobilnim uređajima od danas će biti znatno jeftinije u celoj EU.

To je poslednje pojeftinjenje pre konačnog ukidanja naknada za roming u okviru evropskog bloka 15. juna naredne godine.

Na cenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži od subote 30. aprila, dodavaće se, za korišćenje mobilnog telefona u evropskom inostranstvu, 0,05 evra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po minuti za odlazne pozive, 0,02 evra za SMS poruku i 0,05 evra bez PDV-a za jedan megabajt potrošenih internet podataka, prenela je Hina.

Hrvatska agencija dodaje da to znači da će cene rominga u EU za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu sadašnje cene, a za potrošene internet podatke na jednu trećinu sadašnje cene.

"Sada smo nadomak ukidanja troškova rominga 2017. godine. Tu nije reč samo o uštedi za Evropljane, nego i o uklanjanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu", izjavio je potpredsednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.

Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri više neće moći da usporavaju, ili blokiraju neke sadržaje na internetu, osim u izuzetnim slučajevima, na primer za sprečavanje sajber napada.

Prema dogovoru između evropskih institucija postignutom u leto prošle godine, od 15. juna 2017. godine naknade za roming potpuno se ukidaju u celoj Uniji, što znači da će građani moći da koriste svoje mobilne uređaje bilo gde u EU po istoj ceni koju plaćaju kod kuće.

Hina navodi da to pak ne znači da će moći stalno da se koristi strani broj kako bi se smanjili troškovi. Na primer, smatraće se zloupotrebom ako neko kupi SIM karticu u nekoj drugoj zemlji članici EU gde su cene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi, ili ako stalno boravi u inostranstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.