Dan posle (razvoda)

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2016, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan posle (razvoda)

Poznati svetski zavodnici, od grofa Monte Krista do Don Žuana, voleli su da kažu kako u životu čoveka nema ništa slađe od dobrog, sporazumnog razvoda braka. Evropska unija nije nikada bila iskrena ljubavna afera na Ostrvu. Za većinu Britanaca bila je brak iz interesa ili - kako će da to verbalizuje jedan londonski analitičar - bila je samo "utešna nagrada" za gubitak nekadašnjeg statusa imperije.

Za jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << broj evropskih zemalja Unija je bila sklonište od sopstvene istorije. Nemačka se sklonila u EU od greha destrukcije koju je nekadašnjim tektonskim "ibermenšizmom" nanosila državama i narodima na Kontinentu; Grčka, Španija i Portugal našle su u EU sklonište od pošasti vojnih diktatora i diktatura; zemlje Istočne Evrope sklanjale su se u EU od komunizma...

Sa svim slabostima ugrađenim u njene temelje, Evropska unija bila je u imaginaciji Evropljana neka vrsta romantizma u pokušaju, koji će sanjačima tog sna da zameni moru turbulentne prošlosti. Ironično, Britanija koja je u četvrtak odlučila da više ne sanja pogrešan san i ode iz projekta koji neki drugi žele da napuste, imala je povlašćeni status primadone u Zajednici; bila je van šengenske zone; van briselske poreske legislature, odredaba i zakona o unutrašnjoj politici i pravnim odnosima i - još važnije - dobila je "časnu reč" Brisela da više neće da bude novih integracija.

Onda se dogodila ova noć od referendumskog četvrtka, u kojoj je britanska superosetljivost na suverenitet potukla sve druge empirije i to još u zemlji u kojoj je cent zakon i Sveti Gral, a funta božanstvo.

Pobeda "brekzita" odmah je uzela još jedan skalp, a stradalnik je - još jedna gorka ironija - upravo, Kameron koji je, pred referendum, javno izgrdio partijske evrofobe i naložio im da prestanu da "lupetaju i krtikuju Uniju". Naredba je izvršena, disidenti u Konzervativnoj partiji, pritajili su se, da bi većina njih, zajedno sa većom polovinom Britanije, u referndumskoj noći ispostavila Kameronu i Briselu jedno dramatično "baj, baj".

Britanski referendum otvorio je Pandorinu kutiju; duh je izašao iz boce i počeo da kola po ostatku Evrope. Ono što je do koliko juče bilo izuzetak sada preti da postane opšte mesto. Širom Kontinenta širi se sumnja u vrednost nekadašnjeg evropskog sna. Evropski projekat je u egzistencijalnoj opasnosti. Zato što ova Unija nije ni senka nekadašnje zamisli njenih osnivača o Kontinentu koji bi, konačno, bio u miru i slozi sa samim sobom i ostatkom sveta. Ova Evropska unija biva, u percepciji većine Evropljana, slika izneverenog sna.

Zatvorena u briselski Zamak bila je, uz to, dalje od ideala demokratije i u antičkom i u modernom značenju, a sve više samo evropska ispostava američkog hegemona. Ovakva Evropska unija, sa centralizovanom, otuđenom, birokratijom i kvaziimperijalnim ambicijama, ne može - kako stoji u jednom londonskom komentaru - da bude istinska demokratija i uzor drugima sve dok ovako birokratizovana, otuđena i amero-instrumentalizovana, predstavlja samo "kratiju"(vladavinu) bez "demo(s)"- naroda.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.