Dačić: EU je opijum za narod Zapadnog Balkana

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2017, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: EU je opijum za narod Zapadnog Balkana

- Ideja evropskih integracija je jedna dobra ideja koja može da utiče na očuvanje stabilnosti na Balkanu - istakao je Dačić

Evropska ideja je lek koji smiruje napetosti i zato je Zapadni Balkan usmeren ka njoj, izjavio je danas v.d. premijera i šef šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Evropskom forumu u Vahauu.

na skupu kojem su prisustvovali i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Poručujući da je proces evropskih integracija ireverzibilan, on je dodao da, iako sada Evropska unija nije više tolika popularna među svojim članicama, ona je i dalje popularna na Zapadnom Balkanu. Dačić je istakao je da će nova vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti dosadašnju politiku koja je usmerena ka tome da Srbija što pre postane članica EU.

- Mislimo da to treba da bude i ceo region, pri tome smo saglasni sa tim da svi ne treba da budu vrednovani na isti način, nego da svako treba da bude vrednovan onoliko koliko zaslužuje i koliko je napredovao u reformama i evropskim integracijama - kaže Dačić.

Navodeći da smo svesni problema koje ima evropska ideja, Dačić kaže da je ona danas ne samo da je popularna na Zapadnom Balkanu, nego i potrebna kao ideja.

- Karl Marks je govorio da je religija opijum za narod, oprostite oče, ali danas je EU opijum za narod Zapadnog Balkana, to je jedna zajednička ideja koja nam pokazuje da imamo neki zajednički cilj - naveo je Dačić.

Dačić je poručio učesnicima iz zemalja EU da je najvažnija stvar da se "oni izbore da sačuvaju EU dok mi u nju ne uđemo".

- Najveća opasnost za EU je trenutno je od vas samih, odnosno od vaših članica. Ali vi znate, mi sa Balkana dosta smo sujetni i mislimo da EU i ne može da se raspadne bez našeg učešća, to znači, pre nego što mi uđemo u EU - rekao je šaljivo Dačić, izazvavši smeh u sali.

Zahvalio je Austriji i komesaru Hanu na podršci koju nam pružaju u evropskim integracijama, ističući i da su odnosi Srbije sa Nemačkom u izvanrednom usponu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.