Da li će prečistač moći da funkcioniše?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2015, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će prečistač moći da funkcioniše?

Umesto da konačno reši problem najzagađenijeg evrpopskog vodotoka, Velikog bačkog kanala, Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda Vrbas – Kula (CPPOV) postalo je problem koji zadaje sve više glavobolje i EU kao najvećem donatoru, ali i dvema lokalnim samoupravama kojima je donacija veća od 23 miliona evra namenjena, objavio je Vojvođanski istraživački centar (VOICE).

Predlog da delimično završeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postrojenje počne sa probnim radom izazvao je sumnju kod lokalnih predstavnika u Vrbasu i Kuli da se donator pokušava "na mala vrata" izvući iz projekta. Iz Delegacije EU u Srbiji, pak, poručuju da o tome nema ni govora.

Kako se navodi, ambiciozni kapacitet postrojenja, koji predstavlja najveću donaciju EU Srbiji iz oblasti ekologije, određen je Studijom izvodljivosti 2007. godine, a potom i projektom CPPOV 2010. godine. Kapacitet od 120.000 ekvivalenta stanovnika (ES) nikada nije korigovan uprkos postprivatizacionom gašenju ili smanjenju kapaciteta lokalnih fabrika kao glavnih zagađivača Velikog bačkog kanala. Postrojenje koje će sprečiti direktno izlivanje otpadnih kanalizacionih i industrijskih voda u Veliki bački kanal projektovano je sa dve odvojene, ali uzajamno povezane linije prečišćavanja: primarnog ("linija vode") i sekundarnog ("linija mulja"). Ali, uoči završetka radova, opštine Vrbas i Kula obezbeđuju tek trećinu ukupnog kapaciteta. Jedva 40.000 ES, na koliko se trenutno procenjuje popunjenost kapaciteta, na granici je dovoljnog za rad linije vode, ali nedovoljno za liniju mulja koja čini proces prečišćavanja kompletnim.

Različite minimume neophodne za rad dva nivoa prečišćavanja otpadnih voda, dodatno je zakomplikovala i činjenica da na izgradnji nije angažovan jedan, već dva izvođača radova, zasebno na liniji vode i liniji mulja – sa odvojenim ugovorima. Na liniji vode angažovan je francusko-srpski konzorcijum OTV-Millennium Team, dok je za liniju mulja izabrana Laad group iz Beograda.

U aprilu ove godine, iz međuopštinske kancelarije za implementaciju projekta najavili su za VOICE da se završetak radova na liniji vode očekuje u julu, kao i da bi se konačan dogovor o završetku linije mulja mogao očekivati u septembru.

Najavljeni rokovi su istekli, a već hronični problem manjka otpadnih voda kulminirao je pat pozicijom na relaciji donator – izvođači radova – lokalne samouprave. Uzrok je navodni predlog da se polovično završeno postrojenje sa završenom linijom vode pusti u probni rad.

Na pitanje VOICE "da li će CPPOV početi sa radom pre nego što u potpunosti bude završen", iz Evropske delegacije u Srbiji je odgovoreno da je preuzimanje centralnog postrojenja iz dve faze bilo planirano i poznato još od raspisivanja tendera 2010 godine.

"Nakon završetka linije vode, odgovornost za upravljanje muljem preuzima opštinski operater, u zavisnosti od izabranog režima rada. Nakon okončanja probnog rada i puštanja u pogon kompletnog postrojenja sa linijama vode i mulja, upravljanje muljem postaće odgovornost preduzeća koje upravlja postrojenjem. Kako će biti tretiran mulj i gde će se odlagati, predmet je diskusije i zahteva dogovor svih uključenih strana. Jedno od mogućih privremenih rešenja je i da se neprečišćeni mulj transportuje u najbliže kompletno postrojenje. U svakom slučaju, konačno rešenje biće u skladu sa važećim propisima i zakonima u Srbiji. Ne računajući nepredviđene okolnosti, rok za završetak linije vode je sredina oktobra 2015. godine, dok bi kompletno postrojenje trebalo da bude završeno u prvoj četvrtini 2016. godine. Još jednom napominjemo da ćemo CPPOV voda smatrati završenim tek kada i linija vode i linija mulja budu završene", navodi se u odgovoru Evropske delegacije VOICE-u.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.