DŽIHADISTI U SRCU EVROPE OBUČAVAJU RATNIKE: Planiraju napad, skladišta su im puna ORUŽJA

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2016, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽIHADISTI U SRCU EVROPE OBUČAVAJU RATNIKE: Planiraju napad, skladišta su im puna ORUŽJA

Evropol u svom godišnjem izveštaju upozorava da teroristi pune tajna skladišta eksplozivom za napad na EU i da je osim terorista koji se pozivaju na islam, sve veći broj i desnih ekstremista zbog izbeglica.

"Teroristički napad i dalje ostaje glavna pretnja nacionalnoj bezbednosti zemalja članica EU”, izjavio je šef protivterorističkog centra Evropola Manuel Navarete Paniagua, predstavljajući godišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << izveštaj.

- Svi podaci govore da će IS ili terorističke grupe inspirisane Islamskom državom ili nekom drugom terorističkom grupom ponovo izvesti napade negde u Evropi, a posebno u Francuskoj, i to s namerom izazivanja teških posledica i brojnih žrtava među civilnom populacijom - naveo je on, prenosi Jutarnji list.

Evropol upozorava da su terorističke grupe promenile taktiku, da sada deluju globalno, i da zone u kojima se odvijaju sukobi služe kao mesta za uvežbavanje, pripremu i koordiniranje napada, što ih sada čini opasnijima.

Foto: Wikipedia/Fæ, Profimedia/Alamy, U.S. Army

Evropol naglašava da postoje sumnje kako takvi kampovi za uvežbavanje terorista postoje i na zapadnom Balkanu.

"Osim kampova za uvežbavanje u Siriji, postoje isto tako i manji kampovi u EU i u balkanskim državama. Vežbe za preživljavanje služe instruktorima IS za testiranje sposobnosti i odlučnosti potencijalnih članova.

Sportske aktivnosti se koriste za testiranje borbene sposobnosti i otpornost na taktike ispitivanja", navodi se u izveštaju, prenosi Jutarnji list.

Foto: Foter/Flickr/dayblakelydonaldson, Wikipedia

Reč je o novoj pretnji uz postojeću opasnost od napada usamljenih osoba koja nije nestala, kaže se u izveštaju.

“Imamo informacije pristigle od zemalja članica koje navode da terorističke grupe nastoje da uspostave velika tajna skladišta eksploziva na tlu EU kojim bi izveli spektakularan napad”, rekao je Paniagua.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

"Teroristi pune skladišta eksplozivom za napad na EU"

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2016

Osim terorista koji se pozivaju na islam, sve je veći broj i desnih ekstremista, zbog izbeglica, navodi Evropol u svom godišnjem izveštaju i upozorava da teroristi pune tajna skladišta eksplozivom za napad na EU...- Teroristički napad i dalje ostaje glavna pretnja nacionalnoj bezbednosti zemalja-članica...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.