Crnogorska vina u EU

Izvor: VOA, 14.Mar.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska vina u EU

Tokom šest mjeseci predsjedavanja Letonije Evropskom unijom, na zvaničnim prijemima biće servirana vina iz Crne Gore.

Predsjedavanje neke od evropskih članica  EU znači i organizaciju manje formalnih skupova, prijema, kulturnih večeri.  Po čemu bi predsjedavanje aktuelne predsjedavajuće, Letonije, bilo drugačije? Pa, recimo, po činjenici što ko god na nekom od letonskih prijema drži čašu >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << vina u rukama, ima u njoj neko od najboljih crnogorskih vina, koja tako idu ispred dugih pregovora i prijema, a njihov prijem garantuje Crnoj Gori jedan kvalitet više jer ako zemlja još nije članica, jeste to jedan od njenih najkvalietnijih proizvoda.

Crnogorska vina su stekla evropsko članstvo, u to nema sumnje- nije ih tamo doveo samo kvalitet, već i zalaganje ministarstva poljoprivrede i ideja koja se rodila.

"Jedan od poteza koje smo napravili nedavno jeste da smo u saradnji sa kolegama iz Letonije promovisali crnogorska vina. Tokom šest mjeseci predsjedavanja EU Letonije, bićemo u prilici da na zvaničnim prijemima serviramo vina iz Crne Gore. Povratne informacije kažu da su svi veoma zadovoljni kvalitetom", rekao je ministar poljoprivrede CG, Petar Ivanović.

"Imajući Crnu Goru uključenu u ovo zajedno sa nama, to je način kako mi želimo da radimo- ne želimo samo da radimo uz nekoga, želimo da radimo sa nekim! Ovo je način da razvijamo naše odnose sa Crnom Gorom i nadamo se vrlo skoro, da ćemo biti u situaciji da vidimo Crnu Goru kao dio evropske porodice", saopštio je predstavnik za medije  letonskog predsjedništva, Janis Berzins.

"CG je na putu da postane članica EU, već smo u trećoj godini pregovora i idemo naprijed. U ruci imam čašu vina koja dolazi za vinograda koji je, vjerovali ili ne, najveći u Evropi. Svima vama poziv da uživate u našem doprinosu letonskom predsjedništvu Unije", poručio je ambasador Crne Gore pri EU, Ivan Leković.

Za kraj ove priče o integraciji crnogorskog vina u EU mogli bi sa razlogom napraviti slogan pristupa zemlje evropskim asocijacijama: dobrodošla Crna Goro u EU, vaša vina su već tu!

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.