Crna Gora otvorila već 18 poglavlja sa EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2015, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora otvorila već 18 poglavlja sa EU

Na putu ka članstvu u Evropskoj uniji Crna Gora je danas u Briselu, na Međuvladinoj konferenciji, otvorila još dva pregovaračka poglavlja - 16 i 30 koja se odnose na poreze, odnosno spoljne poslove, prenose crnogorski mediji.

U pregovorima sa Unijom Crna Gora do sada je otvorila 18 poglavlja, od kojih su privremeno zatvorena dva.

"Poglavlje 16 obuhvata propise i standarde koji regulišu indirektno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i direktno oporezivanje, administrativnu saradnju i uzajamnu pomoć, kao i operativne kapacitete i kompjuterizaciju. Poglavlje 30 se odnosi na zajedničku trgovinsku politiku, bilateralne sporazume sa zemljama nečlanicama, razvojnu politiku i humanitarnu pomoć", precizirano je iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija.

Otvaranju poglavlja prethodio je, kako je navedeno, posvećen rad svih institucija na usklađivanju s evropskim propisima i praksom u ovim oblastima, a prema ocenama Evropske komisije Crna Gora je postigla dobar nivo usklađenosti, kao i potrebne administrativne kapacitete za otvaranje pregovora u ovim oblastima.

Državnu delegaciju Crne Gore u Briselu predvodi državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, a u delegaciji su i šefovi radnih grupa za navedena poglavlja Novo Radović i Goran Šćepanović, kao i sekretar Pregovaračke grupe Miodrag Radović.

Prema oceni Pejovića, činjenica da je država otvorila poglavlje spoljni poslovi potvrda je da Crna Gora ima kapacitete u toj oblasti, uz napomenu da iskustva Hrvatske i drugih zemalja u pregovorima o tom poglavlju ukazuju da je najzahtjevnije bilo usklađivanje s pravnom tekovinom EU u oblasti bilateralnih trgovinskih sporazuma, prenosi portal CDM.

Glavni pregovarač je naglasio da se članstvom u EU Crnoj Gori povećjavaju šanse za izvoz, kako u Uniju, tako i u treće zemlje, dodavši da će ukidanjem graničnih kontrola prema Uniji crnogorski privrednici uštedeti vreme i troškove poslovanja, a smanjivanjem trgovinskih barijera država će postati još atraktivnija destinacija za priliv stranih direktnih investicija.

Prema njegovom mišljenju, posebno značajno za građane je to da će, usled konkurencije na tržištu, imati na raspolaganju veći izbor proizvoda i usluga iz zemalja članica EU, uz niže cene i veći izbor kvaliteta.

Pejović je naveo i da se u okviru poglavlja koje se odnosi na spoljne poslove ostvaruje efikasna i brza saradnja između državnih službi civilne zaštite u slučajevima vanrednih situacija.

Ukazao je, trakođe, da se nakon otvaranja tog poglavlja Crna Gora obavezuje da će najkasnije sa danom pristupanja EU otkazati ili uskladiti postojeće međunarodne sporazume koji sadrže elemente trgovinske politike i započeti primenu trgovinskih sporazuma koje je s trećim državama sklopila EU.

Glavni pregovarač je objasnio i da se od Crne Gore očekuje da unapredi zakonodavni i institucionalni okvir za učešće i sprovođenje razvojne politike i humanitarne pomoći EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvorena još dva poglavlja u pregovorima sa EU

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Mar.2015

PODGORICA - Crna Gora je danas u pregovorima sa EU otvorila poglavlja 16 - Porezi i 30 - Inostrani odnosi, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu..."U pregovorima sa EU Crna Gora je do sada otvorila 18 poglavlja, od kojih su privremeno zatvorena dva", saopštila je crnogorska Vlada...Crnogorski državni...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.