Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Usporen put BiH ka EU i NATO

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je danas da je put BiH ka evroatlantskim integracijama usporen i da su moguće dodatne komplikacije kao posljedica predizborne retorike. Čović je rekao da je sporna odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenoj metodlogiji obrade popisnih podataka dodatno stvorila nepovoljan politički ambijent u BiH.

"Sada imamo ozbiljne probleme, ali, iako su adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << /SSP/ i problem sa popisom usporili naš evropski put, članovi Predsjedništva BiH su spremni da vrlo brzo, možda i za dan ili dva ponovo kolegijalno razgovaraju o ovim pitanjima s ciljem pronalaženja optimalnih rješenja, prihvatljivih za sve strane u BiH", rekao je Čović tokom druženja sa novinarima u Sarajevu.

On ističe da preglasavanje neće pokrenuti rješavanje političkih problema u BiH, nego samo kompromis i konzenzus o svim krucijalnim pitanjima od interesa za BiH i njene narode i građane.

Čović tvrdi da ponuđeni model adaptacije SSP-a neće napraviti nikakvu štetu domaćoj proizvodnji u BiH, ističući da je zaštita domaće proizvodnje potrebna, ali na drugačiji način, a ne putem zatvaranja komunikacije između institucija BiH i Evropske komisije i njenih fondova.

On smatra da bi najavljena posjeta članova Predsjedništvu BiH NJemačkoj mogla da donese pozitivne rezultate.

Navodeći da je Predsjedništvo BiH tek juče usvojilo smjernice za nastavak i završetak izrade dokumenta "Pregled odbrane", Čović kaže da bi BiH, da se to dogodilo prije tri mjeseca, vjerovatno imala pozitivan odgovor na aktivaciju Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO, na šta će se sada morati da čeka pet ili šest mjeseci.

On je izrazio uvjerenje da ne postoji iskrenost kada je u pitanju evropski put BiH, budući da se stalno pojavljuje neko pitanje koje ga usporava taj put, ali da nema drugog puta i da se BiH nema čemu okrenuti kao alternativi posebno ako se zna da je ovaj prostor podložan različitim turbulencijama.

Čović smatra da određeni problemi postoje i zbog različite strukture vlasti predstavnika Republike Srpske u Savjetu ministara BiH i Vlade Srpske.

"Oni moraju između sebe raščistiti svoje odnose", smatra Čović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je BiH talac međusrpskih odnosa i politike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i njegovog odnosa prema srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, Čović je rekao da treba biti realan i da se moraju poštovati rezultati opštih izbora.

"I Dodik i Ivanić izabrani su voljom građana", rekao je Čović, koji je i loder HDZ-a BiH.

On smatra da bi političke odluke u BiH bile brže donošene da ima više međusobnog povjerenja između političkih stranaka koje participiraju u vlasti.

Prema Čovićevim riječima, probleme treba rješavati u duhu zajedničkog donošenja odluka, a ne putem političkih kalkulacija.

Govoreći o održavanju lokalnih izbora u Mostaru, Čović je naglasio da bi bilo neodgovorno da ne budu održani lokalni izbori u tom gradu.

On je istakao da bi u narednih nekoliko dana trebalo sjesti i dogovoriti se o izbornim jedinicama i izabrati 35 odbornika u Gradsko vijeće Mostara, koje čine po 15 Hrvata i Bošnjaka, četiri Srbina i jedan iz reda ostalih.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   NATO

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Čović: Sve odluke za EU moramo donijeti ove sedmice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jun.2016

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović kazao je na druženju s novinarima u utorak kako će učiniti sve da BiH dobije pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo u EU. Upozorio je kako u BiH ne smije biti preglasavanja i da se odluke moraju donijeti u ovoj sedmici jer više...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.