Čižov: Učešće Srbije u TAP ne ugrožava saradnju sa Rusijom

Izvor: RTS, 29.Maj.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čižov: Učešće Srbije u TAP ne ugrožava saradnju sa Rusijom

Moguće učešće Srbije u projektu "Transjadranskog gasovoda" ne znači odustajanje od saradnje sa Rusijom u oblasti snabdevanja energijom, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.
Moguće učešće Srbije u projektu "Transjadranskog gasovoda" ne znači odustajanje od saradnje sa Rusijom u oblasti snabdevanja energijom, rekao je Vladimir Čižov, prenosi Tanjug >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

"Nema ničeg čudnog u tome što zemlje jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju, kao i Makedoniju, sudeći po nedavnim izjavama, traže alternativne varijante koje su u njihovom interesu. To ne znači da one odustaju od realizacije zajedničkih projekata sa nama", istakao je Čižov.
Prema njegovim rečima, učešće Rusije moguće je i u "Transjadranskom gasovodu".
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da je Srbija spremna da diversifikuje izvore snabdevanja gasom, konkretno, priključivanjem na gasovod iz Azerbejdžana.
SAD podržavaju izgradnju "Transjadranskog gasovoda", koji je projektovan za transport prirodnog gasa iz Kaspijskog regiona i Bliskog istoka u Zapadnu Evropu.
Dužina gasovoda koji bi trebalo da prolazi kroz Grčku, Albaniju, Jadransko more do Italije, je 871 kilometar, a maksimalna propusna moć 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Rusija je početkom decembra prošle godine odustala od projekta gasovoda "Južni tok", koji je trebalo da po dnu Crnog mora i preko Bugarske dostavlja gas pojedinim balkanskim zemljama, Mađarskoj, Austriji i Italiji, objasnivši to nekonstruktivnom pozicijom EU.
Kao zamena, odlučeno je da se gradi gasovod kroz Tursku, a da se na granici s Grčkom napravi gasno čvorište za potrošače iz Južne Evrope.
Stav EU o mogućem priključenju Makedonije na "Turski tok" treba uzeti u obzir, smatra Čižov.
"To će biti predmet dijaloga između Vlade Makedonije i Evropske komisije. Verujem da je to pitanje zdravog razuma, zemlja je izabrala put ka pridruživanju Evropskoj uniji, naravno da stav EU ne može da se ignoriše", rekao je Čižov.
Ranije ove nedelje makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio da je Makedonija spremna da se priključi izgradnji priključka na gasovod "Turski tok", tek kada se EU i Rusija dogovore o tom projektu.
Rusija i Grčka trenutno razrađuju memorandum o izgradnji gasovoda od grčko-turske granice, kojim bi gas iz "Turskog toka" išao dalje u Evropu. Pretpostavlja se da će grčki krak gasovoda ići do granice s Makedonijom.
Projekat novog gasovoda "Turski tok" biće predstavljen u okviru 26. Svetskog gasnog kongresa koji će biti održan u Parizu od 1. do 5. juna, saopštili su u kompaniji "Gasprom".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.