Čižov: Beograd neće odustati od saradnje sa Rusijom u energetici

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čižov: Beograd neće odustati od saradnje sa Rusijom u energetici

Predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov rekao je da moguće učešće Srbije u projektu gasovoda iz Azerbejdžana neće značiti odustajanje od saradnje sa Rusijom u oblasti energetike.

- Nema ničeg čudnog u tome da zemlje jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, Makedoniju, gledaju koje bi alternativne varijante mogle da budu njihov interes. To ne znači da one odustaju od realizacije zajedničkih projekata sa nama - rekao je Čižov novinarima u Moskvi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema njegovim riječima, rusko učešće je moguće i u Transjadranskom gasovodu /TAP/, javila je RIA Novosti.

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Srbija spremna da diversifikuje izvore isporuke gasa, a jedna od mogućnosti je i gasovod iz Azerbejdžana.

Rusija je početkom decembra prošle godine saopštila da zbog nekonstruktivnog stava EU odustaje od projekta gasovoda "Južni tok", koji je trebalo da preko Crnog mora i Bugarske doprema gas do Balkana i Evrope.

Kao zamenu za "Južni tok", Rusija je odlučila da gradi gasovod kroz Tursku do granice sa Grčkom za južnoevropske korisnike.

SAD podržavaju izgradnju Transjadranskog gasovoda iz Prikaspijskog regiona i od Bliskog istoka do Zapadne Evrope, odnosno od Azerbejdžana, preko severa Grčke, do Italije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi Srbiji: Ne smeta nam što biste TAP

Izvor: B92, 29.Maj.2015

Moguće učešće Srbije u projektu Transjadranskog gasovoda (TAP) neće značiti odustajanje od saradnje sa Rusijom u oblasti snabdevanja energijom, kaže Čizov..."Nema ničeg čudnog u tome što zemlje jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju, kao i Makedoniju, sudeći po nedavnim izjavama, traže...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.