Civilno društvo se uključuje u donošenje propisa

Izvor: Akter, 22.Sep.2014, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Civilno društvo se uključuje u donošenje propisa

Danas predstavljene smernice za uključivanje civilnog društva u poces donošenja propisa su još jedan korak ka pridruživanju Srbije EU, kaže Majkl Davenport

Smernice za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja propisa koje su predstavljene danas u Beogradu predstavljaju još jedan korak ka pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

"Smernice su jedno od ključnih sredstava za >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sistemsku saradnju države sa civilnom društvom", kazao je Devenport na konferenciji z novinare u Beogradu.

Kako je objasnio, one uvode novu praksu u rad javne uprave po uzoru na EU i Savet Evrope.

Šefica Pregovaračkog tima Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević rekla je da su smernice odraz svega što se dešava u procesu pridruživanja Srbije EU.

"One su noseći element pregovora i njegova velika snaga. Proces pridruživanja nije proces jedne vlade i, ako je ona odgovorna, to je proces čitavog društva", kazala je Miščevićeva.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navela je da se zalaže da smernice budu obavezne, jer u procesu donošenja zakonskih akata mora da postoji učešće organizacija civilnog društva, jer one mogu biti pokretači promena.

Kako je istakla direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbija Ivana Ćirković, smernice predstavljaju početak za dalje unapređenje saradnje države i civilnog društva i aktivno učešće organizacija u svim delovima procesa.

"Biće napravljen i priručnik s jasnim modelima saradnje, kao i Predlog izmena i dopuna Zakona o državnoj upravi u vezi sa odnosima državnih organa i civilnog društva", rekla je Ćirkovićeva.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Sonja Stojanović Gajić podsetila je da organizacije civilnog društva treba da budu i partneri u donošenju odluka i kontrolori.

Vlada Srbije usvojila je smernice za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja propisa na sednici 26. avgusta 2014. godine.

One predstavljaju prvi akt ove vrste koji definiše principe, standarde i nivoe učešća organizacija civilnog društva u pripremi, donošenju i praćenju primene propisa.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Devenport: Smernice za uključivanje civilnog društva važne

Izvor: EurActiv Srbija, 22.Sep.2014

Smernice, koje je Vlada Srbije donela u avgustu, trebalo bi da, po ugledu na evropska iskustva, pruže okvir za uključivanje organizacija civilnog društva u donošenje propisa. Te smernice predstavljaju važan korak u pridruživanju Srbije u EU, s obzirom da se taj proces odnosi na celo društvo, ocenjeno...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.