Češka vlada: Neće biti referenduma o članstvu u EU i NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jul.2016, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka vlada: Neće biti referenduma o članstvu u EU i NATO

Češka vlada nema nameru da preduzima nikakve korake koji bi doveli u pitanje spoljnopolitičku orijentaciju zemlje i zbog toga neće organizovati referendume o izlasku iz Evropske unije i NATO, čak i kada bude usvojen ustavni zakon o referendumu koji je prošle godine vlada predložila parlamentu.

"Dugoročni prioritet Vlade Češke i nacionalni interes zemlje jeste da bude članica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU i NATO-a. Stabilizovana EU koja funkcioniše u zajedništvu je garant budućeg bezbednog razvoja Češke", izjavioio je danas portparol vlade Martin Ajrer.

Povodom apela predsednika Češke Miloša Zemana da se raspiše referendum o EU i NATO ali da se Česi nagovore da u obe organizacije ostanu, češka vlada saopštila je da neće preduzeti nijedan korak koji bi osporavao na bilo kakav način dugoročnu međunarodnu orijentaciju Češke, pa tako ni referendum o članstvu.

Miloš Zeman je tokom obilaska regiona Visočina na jugu Češke apelovao juče da Česi dobiju pravo ;da se izjasne na referendumu poput Britanaca i o EU i o NATO s tim da on sam tvrdi da Češka mora ;u obe organizacije da ostane.

"Samo ludak bi odustao od tolikih para koje stižu iz Brisela. To je ciničan razlog ali jeste razlog", podsetio je danas Zeman da Češka iz zajedničke evropske kase dobija svake godine neto oko sedam milijarde evra i da su te pare još jedan "pored hiljadu i jednog" razloga da Česi u EU ostanu.

"Referendum o izlasku iz EU bi za Češku značio uništenje", odbio je Zemanov apel i lider drugog najjačeg partnera u vladi, Alijanse nezadovoljnih građana (ANO), češki ministar finansija i milijarder Andrej Babiš.

Protiv referenduma o EU i NATO su u Češkoj i glavne stranke opozicije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.