Češka bi mogla da uvede evro između 2019. i 2021.

Izvor: Blic, 15.Apr.2014, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka bi mogla da uvede evro između 2019. i 2021.

Pristupanje fiskalnom paktu Evropske unije za Češku bi mogao da bude prvi korak ka uvođenju evra između 2019. i 2021. godine, rekao je juče ministar industrije i trgovine te zemlje Jan Mladek.

Za češke izvoznike to će značiti sniženje transakcionih troškova i ograničenje potrebe za osiguranjem od kursnih rizika.

Vlada je pristupanje Češke fiskalnom paktu EU, koji ti zemlju obavezuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na uvođenje pravila za očuvanje budžetske discipline u nacionalno zakonodavstvo, usvojila 24. marta.

Fiskalni pakt će još morati da usvoji Parlament ustavnom većinom. Cilj vlade je da se priključi tom ugovoru tako da budžetska ograničenja budu efikasna za Češku kad uvede evro.

Pakt zahteva da države koje odluče da mu se priključe u roku od godinu dana od stupanja na snagu sporazuma prihvate pravni propis koji će obezbediti da deficit budžeta ne bude veći od 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zemlja čiji dug premašuje 60 odsto BDP-a mora da ga smanjuje najmanje pet odsto godišnje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.