Čak 40% hrvatskih kompanija ne zanima izvoz u EU

Izvor: B92, 12.Avg.2016, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čak 40% hrvatskih kompanija ne zanima izvoz u EU

Zagreb -- Od ulaska Hrvatske u EU najviše su profitirale velike kompanije, i to iz hemijske, drvno-prerađivačke, metaloprerađivačke i prehrambeno-prerađivačke industrije.

To je pokazala anketa Hrvatske privrede komore (HGK) u kojoj je učestvovalo 316 preduzeća.

Kako prenosi Tportal, čak 93 odsto anketiranih kompanija je u kategoriji malih i srednjih, dok sedam procenata čine velika preduzeća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Na osnovu sprovedene analize može se zaključiti da je u preduzetničkom sektoru generalna percepcija ulaska u EU pozitivna. Velike kompanije ulazak u EU dočekale su spremnije i uhvatile se u koštac sa izazovima zajedničkog tržišta", rekao je Saša Bukovac, pomočnik direktora Sektora za međunarodne poslove HGK.

Prema njegovim rečima, mikro-preduzeća u najmanjoj meri osećaju pozitivne efekte pristupanja EU, a percepcija ulaska kod malih preduzeća je donekle bolja nego kod srednjih.

Od ukupnog broja anketiranih firmi, 60 odsto posluje na tržištu EU, 20 odsto njih ne posluje ali ima nameru, a 20 procenata kompanija koje ne posluju na jedinstvenom tržištu ni nema nameru da širiti svoje poslovanje, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, valja imati na umu da znatan broj preduzeća koje nemaju nameru da posluju na tržištu EU to nije ni u mogućnosti zbog prirode svojih delatnosti.

Na zajedničkom tržištu su iz Hrvatske najprisutnije hemijska, drvno-prerađivačka, metaloprerađivačka i prehrambeno-prerađivačka industrija, piše Tportal i precizira da je 100 odsto anketiranih preduzeća iz hemijske industrije prisutno na tom tržištu, dok je kod ostalih navedenih sektora prisutnost veća od 80 posto.

Najnižu stopu prisutnosti na tržištu EU imaju komunalna privreda (osam odsto), kao i građevinski i finansijski sektor sa udelima od 26, odnosno 47 odsto, respektivno. Sektorski gledano, najbolje rezultate beleže poljoprivreda i ribarstvo, kao i prehrambeno-prerađivačka industrija, koje imaju rast plasmana proizvoda na EU tržište od 64 odsto, odnosno 62 procenta.

Ipak, nešto više od jedne trećine ispitanika (37 odsto) izjavilo je da ulazak u EU nije doneo olakšanja u poslovanju. Ta brojka otprilike korespondira sa udelom anketiranih preduzeća koja ne posluju na zajedničkom tržištu (40 procenata), zaključuje se u tekstu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Skoro polovinu Hrvatskih kompanija ne zanima izvoz u EU

Izvor: Capital.ba, 13.Avg.2016, 08:46

Zagreb, Od ulaska Hrvatske u EU najviše su profitirale velike kompanije, i to iz hemijske, drvno-prerađivačke, metaloprerađivačke i prehrambeno-prerađivačke industrije.  To je pokazala anketa Hrvatske privrede komore (HGK) u kojoj je učestvovalo 316 preduzeća. Kako prenosi Tportal, čak 93...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.