CELE PORODICE NA ULICI Stotine azilanata u Karađorđevoj i parku kod Autobuske stanice

Izvor: Blic, 28.Apr.2015, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CELE PORODICE NA ULICI Stotine azilanata u Karađorđevoj i parku kod Autobuske stanice

Više stotina azilanata iz Azije svakodnevno boravi u blizini Železničke i Glavne autobuske stanice. To su, kako pričaju taksisti i vlasnici obližnjih kafića, njihova trenutna stajališta na putu ka zemljama EU.

Azilanti ne žele da pričaju za medije, ali je iz njihovog ponašanja sasvim jasno da ne nameravaju baš ceo život da provedu u parkovima u Karađorđevoj ulici ili na trotoaru ispred ugostiteljskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objekata.

- Najviše dolaze iz Sirije, Iraka, Pakistana i Avganistana i svako od njih ima tužnu priču. Beže sa porodicama od rata i nemaštine, a kako je tamo sve gore ovde ih je sve više. U poslednjih mesec,dva samo nam oni dolaze u kafić. Budu tu tri, četiri dana i onda odlaze na sever ka granici. Mirni su, piju uglavnom kafu i čaj i ne ostavljaju bakšiš jer to nije njihov običaj. Ali su vrlo zahvalni gosti i do sada nisu napravili ni najmanji incident - pričaju u kafiću “Kušet”.

Kako kažu taksisti, većina azilanata kaže da putuje kod rođaka u Nemačku ne bi li našli posao i ostali tamo da žive.

- Traže uglavnom da ih vozimo do Subotice ili Palića, a tarifa dotle je između 130 i 150 evra i oni uvek ispoštuju tu cenu. Među njima ima i inženjera i doktora, a preživljavaju nešto slično kao mi devedesetih godina, tako da ih u potpunosti razumem. Pošto nemaju papire granice pretrčavaju uglavnom preko polja - priča jedan od taksista.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.