Britanskoj farmaciji potrebne dve godine da preboli Bregzit

Izvor: Blic, 27.Jul.2017, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanskoj farmaciji potrebne dve godine da preboli Bregzit

Britanskoj farmaceutskoj industriji biće potreban najmanje dvogodišnji tranzicioni period da bi prevladala posledice izlaska zemlje iz Evropske unije, izjavila je danas glavna izvršna direktorka kompanije GlaksoSmitKlajn (GSK), Ema Volmsli.

Volmslijeva, koja vodi najvećeg britanskog proizvođača lekova i zapošljava 17.000 radnika u Velikoj Britaniji, rekla je da je "ohrabrena zbog pragmatičnijih pristupa" ministara, ali je upozorila da je toj industriji potrebno vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da poslovanje uskladi sa onim što donosi predstojeći raskid sa EU, prenosi agencija Rojters.

- Naš glavni cilj je da osiguramo da nam se da dovoljno dug prelazni period, to je zaista stvar od velikog značaja u našem sektoru. Apsolutni minimum je dve godine - rekla je ona novinarima posle predstavljanja kvartalnih poslovnih rezultata.

Mada će uticaj Bregzita na ukupno poslovanje kompanije GSK verovatno biti ograničen, jer Britanija učestvuje sa udelom od samo 4,0 procenta u njihovoj prodaji, britansko Udruženje za trgovinu lekovima upozorilo je da rad izvan EU može da podrije njihove buduće investicije, istraživačku delatnost i radna mesta.

Proizvođače lekova u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji u ukupnim rashodima za istraživanja cele britanske privrede učestvuju sa jednom četvrtinom, posebno pogađa Bregzit zbog visoko regulisane prirode njihove delatnosti i činjenice da su lekovi sada pod centralizovanim nadzorom Evropske agencija za lekove (EMA).

Farmaceutske kompanije žele da ostanu u okviru evropskog regulatornog sistema što je duže moguće, čak iako se EMA, čije je sedište u Londonu, priprema za preseljenje u drugi grad unutar EU kao rezultat Bregzita, navodi Rojters.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.