Izvor: Blic, 16.Avg.2016, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci počeli da plaćaju cenu Bregzita

Računari, automobili ili tepisi će uskoro poskupeti u Velikoj Britaniji koja je juna glasala za napuštanje Evropske unije (Bregzit), dok nesigurnost na tržištu nekretnina i prehrambrenih proizvoida i dalje izaziva zabrinutost, prenela je danas agencija Frans pres.

Posledice referenduma koji bi trebalo da rezultiraju izlaskom Velike Beritanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz EU, do sada su bili daleko manje vidljive i opipljive, ali su nedavne najave nagovestile da će britanski potrošač početi da plaća cenu te odluke koja je već dovela do slabljenja funte.

Pad vrednosti britanske valute ta 10 do 15 odsto u odnosu na evro i dolar posle referenduma održanog 23. juna, direktno utiče na preduzeća koja uvoze robu, kao što su automobili, tehnika, odeća i pojedini prehrambeni proizvodi.

Proizvođač automobila "PSA" saopštio je Frans presu da je odlučio da od 1. avgusta za oko dva odsto poveća cenu modela svoje tri najveće marke - "pežo", "sitroen" i "DS".

Kompjuterska kompanija "Dell" je saopštila da je prisiljena da poveća cenu zbog troškova pojedinih komponenti koje su u dolarima.

Britanska grupa "Hedlam" (Headlam) objasnila je da je pad funte doveo da povećanja za 0,6 odsto troškova podnih obloga koje se uvoze iz Belgije i Holandije, što znači da će ta kuća takođe povećati cene tepiha.

Oči su sada uprte u tržišta hrane i nekretnina koja su do sada bila relativno pošteđena poskupljenja.

Supermarketi su za sada "imuni" zahvaljujući žestokoj konkurenciji između trgovaca koji spuštaju cene da bi opstali na tržištu, izjavio je analitičar Frejzer MakKevit.

Po njegovim rečima, posledica Bregzita će ipak pogoditi cene pojedinih prehrambenih proizvoda ako funta "dugo ostane slaba" jer se u Veliku Britaniju uvozi oko 40 odsto prehrambenih proizvoda.

Poređenja radi, sajt mysupermarket.com je već registrovao da je cena potrošačke korpe u julu bila viša za jedan odsto što se dešava po drugi put uzastopno, dok među stanovništom jača strepnja od daljih posledica Bregzita po rashode.

Sektor nekretnina pokazuje zabrinjavajuće znake. Cene zakupa stambenog prostora opale su u Londonu u julu prvi put od novembra 2010. godine, što je dobra vest za podstanare ali ne i za vlasnike.

Međutim, studija na sajtu Rajtmuv (Rightmove) navela je da je cena stambenog prostora za prodaju u Londonu neznatno porasla u avgustu, a na godišnjem nivou je veća za 2,1 odsto.

Takvih transakcije obično je veoma malo tokom leta i godišnjih odmora, ali ove godine ih je još manje zbog nesigurnosti izazvane Bregzitom, navodi se u studiji.

Iako počinju lagano da se osećaju posledice Bregzita, zvanični podaci još ne pokazuju brzi porast cena, već samo blagi skok inflacije u julu za 0,6 odsto.

Međutim, jasan je porast cena pojedinih prozivode kao što su alkoholna pića, i analitičari prognoziraju da će narednih meseci porasti sve cene, posebno uvezene robe.

Britanci neće moći da računaju mnogo na povećanje plata da bi nadoknadili povećane troškove života.

"Izgleda će kupovna moć opasti značajno narednih meseci jer bi preduzeća mogla da se stegnu oko povećanja plata da bi opstala na tržištu", dodali su analitičari.

Nemačka: Postoji mogućnost da Britanija dobije poseban status

Nemački ministar za evropska pitanja Majkl Rot izjavio je danas da postoji mogućnost da Britanija dobije "specijalni status" u odnosima sa Evropskom unijom, uz napomenu da London treba da počne sa procesom izlaska iz bloka do kraja godine.

Ova izjava usledila je nakon pisanja britanskih medija da proces istupanja "može da počne i pred kraj sledeće godine".

Portparol Tereze Mej izjavio je u ponedeljak da premijerka "ne bi počela postupak do kraja godine", prenosi Rojters.

Nemački ministar za evropska pitanja rekao je da Velika Britanija treba da bude spremna za pregovore početkom 2017. godine.

"Period do kraja godine trebalo bi zaista da bude dovoljan

da se pripremimo i prilagodimo novonastaloj situaciji", izjavio je Rot.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.