EU na pretnje Londona: Alo, niste više imperija!

Izvor: Mondo, 28.Jun.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU na pretnje Londona: Alo, niste više imperija!

Najdžel Faradž žiovi u svom svetu a Velika Britanija neće moći da diktira uslove novog trgovinskog sporazuma EU nakon što napusti ovaj blok, kaže predsjedavajući Saveta ministara finansija Evrozone, Jeren Dijselblum.

Foto: Printscreen/YouTube

Dijselblum, koji je i holandski ministar finansija, rekao je da lider kampanje za izlazak Britanije iz Unije Najdžel Faradž "živi u sostvenom svetu".

Faradž, vođa "Britanske stranke za nezavisnost", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekao je u Evropskom parlamentu da je u interesu Evrope da sklopi trgovinski sporazum sa Britanijom nakon što je na referendumu odlučeno da ta zemlja napusti Uniju.

"Svetionik nade"

Faradž je u Evropskom parlamentu istakao da Britanci sada predstavljaju "svetionik nade" za ostatak evropskog kontinenta", nakon što su na referendumu 23. juna glasali za izlazak svoje zemlje iz 28-članog bloka, prenela je agencija AP.

Dijselblom je izjavio da će uslovi bilo kakvog sporazuma biti teži u poređenju sa onima koje je Britanija imala kao punopravna članica Unije.

"On misli da je Britanija i dalje imperija oko koje se vrti čitav svijet i da može da diktira sve, a to tako neće biti", rekao je holandski ministar finansija televiziji RTL.

On je dodao da je prerano da se kaže kakav će uticaj imati ishod britanskog referenduma na holandsku ekonomiju.

Lider britanske evroskeptične stranke UKIP i pokreta za Brexit izneo je danas predviđanje da Velika Britanija neće biti jedina država članica koja će napustiti Evropsku uniju.

Agencija podseća da su posle britanskog referenduma opozicione stranke u Holandiji, Francuskoj i Finskoj takođe pozvale na održavanje referenduma o ostatku ili izlasku svojih zemalja iz EU.

Faradž je rekao da želi da pregovori o izlasku Britanije iz Unije započnu brzo, ali je dodao da "čak i nikakav dogovor je bolji za Ujedinjeno Kraljevstvo od ovog očajnog sporazuma koji imamo".

Lider UKIP-a je pozvao EU da Britaniji nakon izlaska da dobre uslove u sklopu novog trgovinskog sporazuma, ustvrdivši da bi u suprotnom to bilo loše za radna mesta u nemačkom automobilskom sektoru, što je u EP-u dočekano zvižducima i uzvicima neodobravanja.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Faraž predvidja da će druge članice EU slediti Veliku Britaniju

Izvor: Beta, 28.Jun.2016

Lider evroskeptične britanske partije UKIP Najdžel Faraž rekao je danas u obraćanju Evropskom parlamentu da su Britanci dali novu nadu ostatku evropskog kontinenta prošlonedeljnim glasanjem da izadju iz Evropske unije.Faraž se danas nasladjivao zbog pobede Bregzita pred drugim evroposlanicima na...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.