Izvor: Danas, 22.Avg.2014, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel poštuje konstruktivan pristup premijera

Brisel - Konferencija za novinare premijera Srbije Aleksandra Vučića, povodom navodnog demarša Brisela u kojem se traži da Srbija ne izvozi robu u Rusiju, predstavlja još jedan spin premijera, odnosno predimenzionirano shvaćenu poruku EU.

 Kako je za Danas izjavio izvor blizak Evropskoj komisiji, Vučićev nastup je namenjen za unutrašnju politiku i domaću javnost. To je način, između ostalog, da se javnosti na haotičan način saopšti da Srbija neće dodatno podsticati >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << izvoz u Rusiju, što je zapravo ispunjenje zahteva EU.

Komesar za proširenje Štefana Filea, Petar Stano juče je na brifingu za novinare ponovio da Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da ne pokušavaju da iskoriste evropske sankcije Rusiji kako bi povećale sopstveni izvoz.

"To je veoma jasan stav koji su šefovi diplomatija zemalja članica doneli u petak prošle nedelje i on i dalje ostaje na snazi", rekao je Stano.

Ministri EU su tad, želeo je da ukaže Fileov portparol, stavili do znanja da "s ciljem da se zajamči jedinstvo međunarodne zajednice i održi međunarodno pravo, Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da se uzdrže od mera s ciljem da se iskoriste nove trgovinske mogućnosti koje proizlaze iz primene tih mera" u okviru ruskih sankcija evropskoj dvadesetosmorici.

U pisanoj izjavi za Danas, Stano je istakao da se pozdravlja pažnja koju Srbija posvećuje ovom pitanju i da "poštujemo konstruktivan pristup premijera Vučića". On je dostavio i originalnu rečenicu iz dokumenta koji je usvojio Savet za spoljne poslove EU, u petak, 18. avgusta.

"Da bismo obezbedili jedinstvo međunarodne zajednice i poduprli međunarodno pravo, EU očekuje da se zemlje kandidati i treće zemlje uzdrže od mera čiji je cilj iskorišćavanje trgovinskih prilika koje nastaju zahvaljujući uvođenju ovih (ruskih) mera (zabrana uvoza izvesnih proizvoda EU)", piše u tački 11 dokumenta Saveta za spoljne poslove EU.

S druge strane, kako pišu beogradski mediji, u EK su pozdravili izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa izvozom hrane u Rusiju.

Neimenovani funkcioner EK je napomenuo da će zvaničan stav Brisel izneti tek nakon podrobne analize Vučićevih reči. "Vučićeva izjava da će se Srbija pridržavati preporuka Evropske unije i da neće podsticati izvoz hrane u Rusiju je nešto što zaslužuje pohvalu", rekao je funkcioner Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.