Brisel i Beograd ćute o Miloševiću

Izvor: Danas, 19.Sep.2014, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel i Beograd ćute o Miloševiću

Brisel, Beograd - Predstavnici Evropske unije i Srbije nisu juče želeli da odgovore na pitanje našeg lista da li postoje podaci o tome da li je nekadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević imao imovinu u inostranstvu. U Briselu nisu želeli da komentarišu medijske navode da je EU odlučila da odmrzne imovinu Miloševića, članova njegove porodice i bliskih saradnika, dok nam je u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nezvanično rečeno da im "nije poznato da li je Milošević uopšte imao neku imovinu u svetu".

Pojedini mediji tvrde da je Savet EU utvrdio da pokojni Slobodan Milošević i sedmorica srpskih generala i oficira više "ne predstavljaju opasnost za učvršćivanje demokratije u Srbiji". Na spisku Brisela navodno se nalaze i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, generali Dragoljub Ojdanić, Miroslav Radić, Veselin Šljivančanin i Mile Mrkšić, te bivši premijer Srbije Nikola Šainović i pokojni ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković. Njihova imovina bila je zamrznuta kao deo međunarodnih sankcija koje su Beogradu uvedene devedesetih godina.

Diplomata Dušan Bataković nedavno je izjavio da je Miloševićeva udovica Mirjana Marković u Rusiju unela četiri milijarde dolara.

- Miloševićeva žena živi u zaštićenom objektu koji je neka vrsta "ruskog Karađorđeva“, gde je štiti ruska vojska. Pitao sam jednog ruskog ambasadora kako to da Miru Marković u Moskvi čuva vojska. Rekao mi je: "E, dragi kolega, da ste vi doneli četiri milijarde dolara u Rusiju, i vas bi čuvala vojska." Kad podvučete crtu, u pitanju je jedna velika državna pljačka - kazao je Bataković u emisiji "Ćirilica".

Advokat Borivoje Borović smatra da je u pitanju još veća suma, odnosno da je porodica Milošević u Rusiju iznela čak 14 milijardi dolara. S druge strane, nekadašnji direktor Politike i bliski saradnik Miloševićeve supruge Dragan Hadži Antić tvrdi da takvi navodi nisu tačni i da nikakve milijarde nisu iznete u Rusiju.

Indirektna potvrda

Maja Kocijančič, portparolka odlazeće visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton odbila je da komentariše medijske izveštaje da je Ešton odlučila da odmrzne imovinu pokojnog predsednika Slobodana Miloševića, njegove porodice i bliskih saradnika. Kocijančićeva je, kako su preneli elektronski mediji, Tanjugu izjavila da se "evropske sankcije konstantno revidiraju” i da je to sve što ima da kaže.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

I EU i Srbija ćute o Miloševiću

Izvor: B92, 19.Sep.2014

Predstavnici EU i Srbije nisu želeli da odgovore na pitanje "Danasa" da li postoje podaci o tome da li je Slobodan Milošević imao imovinu u inostranstvu...U Briselu nisu želeli da komentarišu medijske navode da je EU odlučila da odmrzne imovinu Miloševića, članova njegove porodice i bliskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.