Brisel: Novi pokušaj za konsenzus za poglavlje 23

Izvor: RTS, 26.Jun.2016, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Novi pokušaj za konsenzus za poglavlje 23

Zemlje članice EU pokušaće u ponedeljak da još jednom dođu do konsenzusa kada je reč o zajedničkoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.
Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora pred novi sastanak Radne grupe za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (KOELA), Srbiji nedostaje saglasnost još šest zemalja članica.
Među njima je i Holandija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja bi kao predsedavajuća trebalo da svojim glasom zaokružži konsezus.
Izvori iz holandskog predsedavanja EU navode da su neke od pet preostalih zemalja (Bugarska, Rumunija, Grčka, Hrvatska i Velika Britanija) najavile davanje svoje saglasnosti za nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 23, ali da su ostale dve, od kojih jedna, kako je rečeno Tanjugu u Briselu, ima "supstancijalni" problem, a druga problem "tehničke prirode".
Iako se u diplomatskim krugovima u Briselu očekivalo se da bi Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja potpisana od strane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i srpskog premijera Aleksandra Vučića trebalo da doprinese bržoj saglasnosti predstavnika zvaničnog Zagreba oko otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, to se do ovoga trenutka nije dogodilo.
Istovremeno, Radna grupa Saveta EU za proširenje iz tehničkih razloga povezanih sa održvanjem referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU nije dobila saglasnost zvaničnog Londona kada je reč o daljim koracima u pravcu pristupnih pregovora Srbije.

U krugovima bliskim Savetu EU kažu da trenutno nije jasno kako će se Velika Britanija nadalje ponašati kada je reč o tehničkim odlukama u procesima vezanim za proširenje EU.
Prema najavama iz Saveta još jedan sastanak Radne grupe za proširenje (KOELA) trebalo bi da se održi 30. juna za kada je zakazan i sastanak ambasadora zemalja članica (KOREPER).
Tanjug iz evropskih diplomatskih izvora saznaje da je tehnički i dalje moguće da se i tog dana postigne konsenzus oko nacrta zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 i da se na sastanku amabasdora zemalja članica da "zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja 23, 24 i 5.
U tom slučaju, tehnički bi bilo izvodljivo da se istoga dana organizuje i Međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija otvorila ova poglavlja i napravila novi korak ka članstvu u EU.
U suprotnom, Slovačka, koja od 1. jula od Holandije preuzima predsedavanje Savetom EU, najvaila je da će otvaranje novih poglavlja sa Srbijom biti jedan od njenih prioriteta u politici proširenja EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvati imaju "problem" sa Srbijom, a Britanci "nisu jasni"

Izvor: B92, 26.Jun.2016

Brisel -- Zemlje članice EU pokušaće danas da dođu do konsenzusa kada je reč o zajedničkoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom...Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora pred novi sastanak Radne grupe za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (COELA),...

Nastavak na B92...

Poglavlje 23: Opet ništa, Hrvati tvrda srca

Izvor: Mondo, 27.Jun.2016, 00:24

Zemlje članice Evropske unije ni danas nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što prevashodno Hrvatska iz "suštinskih razloga" i Velika Britanija "tehnički" zbog situacije s Brexitom nisu..Foto: Ilustracija..To su agenciji Beta rekli zvaničnici...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.