Brisel: Nastavak pregovora o ZSO

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 07:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Nastavak pregovora o ZSO

U Briselu se na nivou radnih grupa nastavljaju razgovori o formiranju ZSO na KiM, potvrdila je sinoć Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice EU.

Kocijančić je, kako je preneo javni servis RTK, istakla da je za Brisel veoma značajno sprovođenje svakog sporazuma postignutog u dijalogu Prištine i Beograda.

U Briselu su juče, bez prisustva prištinske delegacije, počeli razgovori Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Prištine o ZSO, u kojima su, uz beogradsku delegaciju sa Markom Đurićem na čelu, učestvovali predstavnici Evropske službe za spoljnu politiku i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

Iako u Prištini, kako tvrde prištinski mediji, nisu smatrali da će juče biti zvanični sastanak o ZSO, jer to, kako su naveli, za sada nije na ''agendi kosovske vlade'', Marko Đurić, šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, ocenio je da je zadovoljan tim razgovorima, jer je, kako je istakao, postignut izvestan napredak i posle godinu dana priča o osnivanju ZSO ''stvari se kreću napred''.

Prema njegovim rečima, predstavnici Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) sa mnogo razumevanja saslušali su stavove beogradske strane o strukturi i ovlašćenjima ZSO, a razgovor će biti nastavljen i danas.

Umesto uobičajene forme dijaloga, beogradska delegacija sa Đurićem na čelu, kako je ranije javljeno, provela je nekoliko sati u sedištu Evropske službe za spoljne poslove sa bliskim saradnicima šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, koja je pokrovitelj dijaloga.

"Nedolazak kosovskih Albanaca predstavlja uvredu i nepoštovanje domaćina", ocenio je ranije Đurić i objasnio da je Priština, umesto vicepremijerke Edite Tahiri poslala isključivo predstavnike Srba u kosovskim institucijama, pokušavajući tako da izbegne dijalog o ZSO.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je formiranje ZSO za Beograd ključno pitanje u dijalogu s kosovskim institucijama.Osim toga, Dačić je istakao da dok se ne bude sudilo OVK za ratne zločine da neće biti pomirenja.

Uprkos tome, Đurić je, kako je naveo, zadovoljan rezultatima jučerašnjih razgovora, jer su se stvari ''zakotrljale i idemo dalje''.

"Dobili smo vrlo pozitivne signale'', rekao je Đurić koji je dan ranije, prema saopštenju Kancelarije za KiM, ocenio da je dobra vest što ''konačno posle godinu i po dana zvanično počinju razgovori i da delegacija u Brisel ide sa ciljem da se izbori za ZSO sva prava koja su neophodna da bi srpski narod u političkom smislu bio snažan.

ZSO je, prema Đuriću, jedna od institucija na kojoj će ''srpski narod počivati u budućnosti na Kosovu i Metohiji''.

U delegaciji Srba koji su u kosovskim institucijama je i ministar Dalibor Jevtić.

Politički savetnik premijera vlade Kosova Valjnon Muretzaj rekao je ranije za prištinske medije da danas neće biti pregovora i razgovora o ZSO u Briselu, s obzirom na to da to nije u ''agendi kosovske vlade''.

Prema njegovim rečima, neće biti nikakvih razgovora u Briselu o ZSO, i sve dok se ne sprovode do sada postignuti sporazumi, o tome se neće razgovarati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.