Brisel Beogradu: Bavimo se porodičnim problemima, ne vašim

Izvor: B92, 26.Okt.2016, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel Beogradu: Bavimo se porodičnim problemima, ne vašim

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević kaže da je opravdana ozlojeđenost i nervoza u Srbiji zbog procesa evropskih integracija.

Kako kaže, ostvareni napredak u dijalogu s Prištinom sasvim je dovoljan da bi se nastavilo s otvaranjem poglavlja.

Iz predsedavajuće Evropske unije, Slovačke, stiže poruka da još ne treba odbaciti mogućnost da se do kraja godine ipak načine novi konkretni koraci.

Trenutno se bavimo porodičnim, a ne vašim problemima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže Brisel Beogradu. U odsustvu elana i interesa druge strane, Srbiji stalo da se proces evrointegracija ne pomera.

Ipak, kako to objašnjava šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, svesni smo da se zbog poglavlja 35, prevedeno - dijaloga s Prištinom, niko pre nas nije susreo sa ovakvim načinom pregovora u, kako kaže, ovakvim uslovima.

“I onda dopustićete nam da budemo malo i frustrirani i i da budemo nervozni odgovorima jer napredak koji je načinjen zaslužuje da budu otvorena poglavlja ne ustupci nego samo napredak. Na osnovu kog kriterijuma oni ocenjuje daje napredak učinjen ili ne i da li je napredak ili njegovo nepostojanje rezultat onoga što Srbija nije učinila vanje i na to pitanje nema odgovora”, navodi šefica tima za pregovore o članstvu Srbije u EU Tanja Miščević.

Iz trenutno predsedavajuće EU, Slovačke, poručuju da su i oni u jednom trenutku bili zaglavljeni u njihovom pregovaračkom procesu, a danas su ravnopravan član.

Ambasadorka Repčekova objašnjava da Srbija ne treba da broji poglavlja već samo da bude uvek spremna. Zna koja ili koje zemlje koče, ali ne može to da kaže.

“Još uvek ima vremena, bez obzira na šumove iz brisela da zbog dijaloga Beograda i Prištine nema šanse da se poglavlja 25 i 26 otvore dok Slovačka bude presdsedavala, a to je do kraja godine”, navodi ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova.

Dobro jeste li vi upoznati sa nekim mogućim datumom otvaranja poglavlja?

“Tačan datum? Uvek su to malo odškrinuta vrata, ali budite sigurni da vas EU ne ucenjuje, samo je zauzeta velikim problemima”, navodi ona.

Sledeća godina biće izborna za Nemačku, Francusku i Holandiju.

Za bivšeg austrijskog diplomatu Štefana Lenea EU nikad nije bila u težoj situaciji - poklopili su se brojni veliki problemi u teškom spoljnopolitičkom okruženju. Ne isključuje mogućnost raspada Unije.

Bivši austrijski diplomata Štefan Lene kaže da je najveća opasnost je u tome da EU izgubi svoju sposobnost kreiranja politike i postane sve više nevažna.

“I Rimsko carstvo je postojalo dugo nakon što je bilo odavno politički mrtvo. Antievropske i ksenofobske stranke svuda dobijaju na podršci. One će ostati u manjini, ali iz straha od konkurencije stranke tradicionalne orijentacije levo i desno od centra postale su evroskeptične i one koje žele renacionalizaciju, a to je stvarna opasnost”, navodi on.

Za poglavlja o nauci, obrazovanju i kulturi sada je ključno šta će o odnosu Beograda i Prištine napisati Evropska služba za spoljne odnose. O poglavlju pet o javnim nabavkama još nema konsenzusa, a ono je Briselu poslato pre godinu i po dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.