Bregzit, kako je šampanjac vraćen u frižider

Izvor: RTS, 26.Jun.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit, kako je šampanjac vraćen u frižider

Britanski Gardijan piše kako se liderima kampanje za ostanak Velike Britanije u EU, u noći između četvrtka i petka, optimizam pretvorio u očaj, pošto je propalo "kockanje" premijera Kamerona.
Kako navodi Gardijan, dok su pripadnici kampanje za ostanak čekali prve rezultate, pili su vodu i vino u toploj sobi Rojal festival hola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Londonu.

Imali su razloga da veruju da će sve ispasti dobro. Poslednja istraživanja javnog mnjenja davala su im prednost, mada ona nije bila dovoljna da otera nervozu. Pozvane su i televizijske kamere i ekipe i svi su bili nervozni.
"Bila je čudna atmosfera. Nešto između žurke i spin-sobe", kaže poslanik torijevaca koji je bio tamo, piše Gardijan.
Nedaleko, kod Vestminsterske palate, tim kampanje za izlazak je imao svoju "žurku", ali uzdržaniju.
Neki od njihovih članova plašili su se najgoreg, kada su istraživanja Com Res-a i Ipsos Mori-a na kraju glasanja u deset sati bila protiv njih.
"Međutim, imali smo i mračnije trenutke od tog. Samo smo morali da budemo strpljivi i imamo vere", priča jedan od učesnika kampanje za izlazak, piše Gardijan.
Dejvid Kameron je bio u Dauning stritu sa svojim političkim timom, dok su Boris Džonson i Majkl Gouv bili u svojim kućama, čekajući najvažniju odluku za genereciju Britanaca.
Sva trojica su bila obaveštena kako treba da tumače prve rezultate.
Njukasl, za koji su znali da će prvi stići, bio je veoma značajan u svakom pogledu. Da bi kampanja za ostanak uspela, Njukasl je morao odlučno da glasa za tu opciju. Njukasl je glasao za ostanak, ali samo sa 51 prema 49 posto. Bilo je mnogo gore nego što su očekivali.
Onda su usledili Sanderlend i drugi gradovi, otkrivajući trend. Kampanja za izlazak je premašivala očekivanja i to konstantno.
"Uzorci koje smo dobijali pokazivali su da smo pet, šest ili sedam procenata iznad onoga kako smo očekivali", navodi izvor iz kampanje za izlazak, piše Gardijan.
Tada je Džon Kurtis, koga Gardijan navodi kao doajena izbornih analiza, rekao je da je vreme da ljudi iz kampanje za ostanak u EU "vrate šampanjac u frižider".
Opcija za ostanak u EU dobro je prolazila u Londonu i u delovima torijevkog juga, ali nedovoljno da pariraju onome što se dešavalo u uporištima laburista na severu.
Zemlja se delila. Tokom kratkih perioda delovalo je da će ishod biti veoma blizu. U 02.51 Bi-Bi-Si objavljuje da su obe strane na 50 posto.

Međutim, postalo je jasno da su oblasti laburista izgubljene za Kamerona.
Osetivši da se nešto loše dešava, povukao je svoj politički tim na diskusije sa kancelarom Džordžom Ozbornom. Funta je nastavila da pada.
Do 3.30 Kameron je znao da je njegova sudbina zapečaćena. Njegov tim za komunikacije, koji je pre toga otišao u Festival hol očekujući da podigne čaše za pobedu, vratio se u Dauning strit da se suoči sa porazom.
Za to vreme lider kampanje za izlazak Britanije iz EU Dominik Kamings pokušao je da ostane miran dok ih zvanični rezultati ne proglase za pobednika.
Ipak, izašao je iz kancelarije, skočio na jedan sto i udarcem rukom izbio ploču na plafonu iznad njega.
Pol Stivenson, direktor komunikacije te kampanje, zatvorio se u klimatizovanu sobu i čekao da se sve završi.
Najdžel Faraž, koji je pre toga početkom noći već prihvatio poraz, bio je prvi političar koji je objavio pobedu rečima: "Zora sviće nad nezavisnim Ujedinjenim kraljevstvom". Bila je to, kako je rekao lider UKIP-a, "pobeda za prave ljude, pobeda za obične ljude, pobeda za pristojne ljude".
Međutim, dok su lideri kampanje za izlazak slavili, funta je padala i padala. Referendum je ostavio naciju podeljenom prema geografskim, generacijskim i klasnim linijama, piše Gardijan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.