Biološka paprika iz Ravnog Sela za tržište EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biološka paprika iz Ravnog Sela za tržište EU

Retki su povrtari u Srbiji koji se bave biološkom proizvodnjom. Jedan od njih,Milan Nikolić iz Ravnog Sela ima čak 77 plastenika u kojima gaji isključivo papriku, zdravu i odličnog kvaliteta, iako ne koristi ni pesticide, ni fungicide ni antbiotike.

Paprika iz Ravnog Sela uglavnom završava u zemljama regiona koje pripadaju Evropskoj Uniji , u Sloveniji i Hrvatskoj , gde su zahtevi tržišta i standardi kvaliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i strogi i precizni.

Od 2009. Godine, kada je u svom poljoprivrednom gazdinstvu postavio prve plastenike, Milan Nikollić opredelio se za biološku proizvodnju, koja je, iako skuplja od konvencionalne, za njega bila pravi izazov, jer podrazumeva čitav niz mera koje bi trebalo da obezbede zdrav proizvod.

"Nažalost, u Srbiji nije prepoznat biološki način proizvodnje zdrave hrane koji podrazumeva zaštitu i prskanje bez insekticida , odnosno korišćenje insekata koji uništavaju štetne insekte i tako štite biljku i plod", objašnjava Nikolić.

Od 2009. Nikolić je neprestano povećavao broj plastenika i povećao produkciju na 400 tona paprike godišnje.

U proizvodnji paprike na otvorenom maksimalno je smanjen broj prskanja i zaštite, kako bi i ti plodovi bila što zdraviji. Zemljište u plastenicima i na otvorenom svake se godine podriva i ispira kako bi se PH vrednost očuvala na adekvatnom nivou i svake se godine uvozi nova populacija korisnih insekata. Nakon berbe paprika se klasira jer, kako kaže, ovaj povrtar, ide na tržište , gde važe zakoni Evropske unije.

On inače ovu proizvodnu godinu ocenjuju kao lošu za proizvođače zbog bolesti i štetočina ,ali i zbog niskih otkupnih cena: "Nije normalno da trgovački lanci zarade 100 i 150 posto, a da se domaći proizvođač uništi".

Pored toga, smatra da bi država trebalo da podstiče udruživanje povrtara, a ne da ih samo prepusti tržištu , jer, kako kaže ovaj domaćin, svaka gajba u izvozu državi dobro vrati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.