BiH: Usvojena izjava o putu ka EU

Izvor: B92, 29.Jan.2015, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Usvojena izjava o putu ka EU

Članovi Predsedništva BiH Ivanić, Čović i Izetbegović su potpisali zajedničku izjavu o evropskoj opredeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU.

U izjavi se navodi da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Bosne i Hercegovine i pozdravlja obnovljeni pristup EU Bosni i Hercegovini,u skladu sa zaključcima Saveta za spoljne poslove EU od 15. decembra prošle godine.

Potpisnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se obavezuju da će institucije vlasti u BiH sprovesti sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU kao suverena država.

Biće sačinjen i sproveden program inicijalnih reformskih mera, ekonomsko-socijalnih, za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, jačanje vladavine prava, za ubrzanje procesa pomirenja, unapređenje funkcionalnosti institucija.

Dodatne reforme koje će BiH sprovoditi u kasnijoj fazi posebnu pažnju usmeriće na sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, navodi se u ovom tekstu, koji prenosi "Dnevni avaz".

Dragan Čović, član Predsedništva i predsednik HDZ BiH, kazao je da je sada cilj Predsedništva da pozove sve lidere stranaka da ovu izjavu i podrže.

"Većina primedbi, koje su lideri stranaka imali posle prve verzije su otklonjene i ubačeni su neki stavovi. Ne vidim nijedan razlog da izjava ne bude sada potpisana jer je danas formalno i završena. O tome smo već informisali predstavnike EU", rekao je Čović.

Predsednik Demokratskog fronta Željko Komšić rekao je da je izjava usvojena u skladu sa zahtevima britansko-nemačke inicijative o ubrzanom evropskom putu BiH, dodavši i da je "malo dopunjena na račun stavova iznesenih na zajedničkom sastanku u Delegaciji EU".

On je takođe ocenio da bi izjava trebalo da bude prihvatljiva svim političkim akterima u BiH.

Evropski čelnici tražili su da svi relevantni politički činioci u BiH potpisom garantuju da će sprovoditi reforme koje će odblokirati njen evropski put, u skladu sa nemačko-britanskom inicijativom, koju su ozvaničila i evropska tela.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.