Bez promene stava EU o Južnom toku

Izvor: VOA, 08.Dec.2014, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez promene stava EU o Južnom toku

Na marginama ministarskog sastanka o energiji, sutra će se održati i radni ručak evropskog komesara za energiju sa osam ministara evropskih država koje su bile uključene u projekat Južni tok

Niko, medjutim, ne očekuje promjenu u evropskom stavu o tom projektu - on se može graditi, poručuju iz Brisela, ali samo po evropskim standarima.

Prije se, dakle, očekuje da se još jednom potvrdi ono što se više puta iz ovog pravca poručivalo ruskoj strani - Unija >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << nema ništa protiv Južnog  toka ali ima protiv monopola i činjenice da je isti vlasnik instalacije i gasa, ruski Gazprom, taj koji bi odredjivao cijenu gasa za konačne kupce. A sve zajedno se kosi sa evropskim standardima - od konkurencije do politike različitosti izvora i snabdjevača gasom. Ukoliko bi se Rusi približili evropskim standardima, moglo bi se govoriti o nastavku projekta...

"Južni tok može biti izgradjen, a preduslov za to je jasan već odavno i u tome nema ništa novo. Lopta je na ruskoj strani, a mi smo spremni i pripremni radovi su u toku", rekao je nedavno predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

Sve to će opet čuti predstavnici osam evropskih država koji se okupljaju u Briselu u kabinetu komesara za energiju, Maroša Šefčoviča. Predstavnici Bugarske, Madjarske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Grčke i Rumunije bi trebali sa Komisijjom da dogovore zajednički stav koji će, zavisno od ruskog odgovora, biti tačka na i kada je sudbina Južnog toka ili otvaranje momgućnosti da projekat ipak ide dalje...

"Radni ručak je predvidjen prije nego što je predsjednik Putin objavio prestanak rada na Južnom toku, tako da ministri to samo mogu da prime na znanje i da razgovaraju o toj odluci. Što se Evropske komisije tiče, naš stav je ranije izrekao predsjednik Junker", rekla je portparolka Evropske komisije, Ana-Kaisa Itkonen.

Imajući u vidu poziciju dvije strane, ne bi bilo realno očekivati nastavak priče o Južnom toku. A situacija oko njegovog otkazivanja mogla bi, kako se ovih dana najavljuje, ubrzati planove Unije da jugoistok  Evrope kvalitetnije integriše u evropsku gasnu mrežu i time za region umanji posljedice otkazivanja Južnog  toka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.