Bez napretka u pregovorima Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2016, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez napretka u pregovorima Beograda i Prištine

Posle trećeg dana ovonedeljnih razgovora delegacija Beograda i Prištine o telekomunikacijama nema vidljivih rezultata, niti izjava zvaničnika.

Kako je Tanjugu rečeno u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, tri dana se razgovaralo o načinima transfera imovine Telekoma Srbija na njegovu ćerku-firmu koja bi trebalo da bude uspostavljena na KiM, u skladu sa sporazumom o telekomunikacijama.

Navodi se da za sada nema dogovora, ali da je određeni napredak u pogledu procedura >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postignut.

Razgovori su se vodili i o broju lokacija za bazne stanice južno od reke Ibar i frekvencijama, što su veoma važna pitanja koja se direktno odnose na pokrivenost srpskih sredina signalom srpske kompanije.

U Kancelariji za KiM kažu da beogradski pregovarački tim nije prihvatio da srpske sredine na KiM budu ograničene na 2G tehnologiju bez interneta i samo na glasovne pozive, što je prištinska strana htela da nametne i na taj način diskriminiše korisnike srpske kompanije u pokrajini.

Dodaje se da Republika Srbija ostaje posvećena poštovanju dogovorenog u meri u kojoj je druga strana spremna da ispuni preuzete obaveze, odnosno Republika Srbija je spremna da ustupi Prištini na korišćenje jedan pozivni broj za geografsku oblast ukoliko pokrajinske institucije dosledno sprovedu sve ono na šta su se sporazumom o telekomunikacijama obavezale.

Tu se, pre svega, misli na transfer imovine Telekoma Srbija u pokrajini na ćerku-kompaniju u prištinskom sistemu i obezbeđivanje uslova za njeno nesmetano funkcionisanje na celoj teritoriji pokrajine, dodaju iz Kancelarije za KiM.

Razgovori u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine nastavljaju se sutra.

U briselskim krugovima se spekuliše da bi razgovori mogli da se produže i na petak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.