Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2016, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o CETA sporazumu, danas nastavak razgovora

BRISEL- Razgovori evropskih lidera u Belgiji, sa cijem da se okonča blokada baznog sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Kanade (CETA), završeni su u srijedu bez dogovora, ali su učesnici najavili da će danas nastaviti razgovore.

"Nastavićemo (u četvrtak), ali smo blizu sporazuma", rekao je lider njemačke manjine u Belgiji Oliver Paš i ocenio da je postignut značajan napredak, prenio je Rojters.

AFP je ranije u srijedu prenio da su evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << lideri izrazili nadu da će danas biti ostvaren napredak u teškim pregovorima za CETA sporazum, uprkos primedbama iz Valonije, belgijskog regiona koji se protivi ključnim odredbama.

Belgijska federalna vlada desnog centra i lideri njenih zajednica holandskog i francuskog govornog područja, uključujući i vođe iz južne frankofone regije Valonije, nastavili su najnoviju od mnogih rundi razgovora u Briselu u pokušaju da okončaju blokadu CETA sporazuma.

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izrazio je u srijedu optimizam da će belgijska savezna vlada konačno uspeti da ubijedi svoju francusku govornu zajednicu koja se protivi ovom ugovoru i da će potpisati sporazum koji zahtjeva jednoglasno odobrenje svih 28 zemalja članica EU

On je, međutim, dodao da ne zna da li će dogovor biti postignut na vrijeme kako bi se održalo planirano potpisivanje tog dokumenta sa kanadskim premijerom Žistinom Tridoom, na samitu u četvrtak.

Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta koji će biti domaćin samita, izjavio je da se Evropski parlament nada da će sporazum uskoro biti finalizovan.

On je takođe upozorio da će EU ugroziti svoj međunarodni ugled "ako ne potpiše dokument o slobodnoj trgovini sa zemljom kao što je Kanada, najevropskijom državom van Evrope i bliskog prijatelja i saveznika".

Čelnici Valonije, snažnog regiona južno od Brisela koji ima 3,5 miliona žitelja, žele garancije da CETA neće naškoditi lokalnim interesima.

Kritičari se posebno protive uslovima sporazuma koji štite međunarodne investitore, a koji im, kako tvrde, omogućavaju da nateraju vlade da menjanju zakone mimo volje naroda.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.