Barozovo poslednje obraćanje Evropskom parlamentu

Izvor: Blic, 22.Okt.2014, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozovo poslednje obraćanje Evropskom parlamentu

Odlazeći predsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo rekao je u svom poslednjem obraćanju Evropskom parlamentu (EP) da za sobom ostavlja ujedinjenu, otvorenu i jaču Evropu, spremniju da se suoči sa izazovima današnjice.

Osvrćući se na činjenicu da se tokom njegovog mandata EU gotovo udvostrucila po broju članica (sa 15 na 28), Barozo je rekao: "Mnogi su predvidali da Evropska unija neće moći da funkcioniše sa 25, 27 ili 28 članica i da će biti blokirana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Realnost je da EU nije blokirana proširenjem. Realnost je da je nekada zapravo bilo mnogo teže medjusobno usaglasiti neke od zemalja-osnivača EU, nego svih 28 clanica".

Barozo upravo proširenje vidi kao mehanizam koji je povećao političku moć i ekonomski potencijal EU, ali i omogućio slobodan život za pola milijarde ljudi, preneo je Dojče vele.

U trenutku kada njegov naslednik Žan-Klod Junker, koji od 1. novembra preuzima mesto predsedavajućeg EK, najavljuje konsolidaciju EU bez novih članica u narednih pet godina, Barozo gotovo ponosno naglašava činjenicu da su širenje Unije i njena dublja integracija bili kompatibilni procesi u poslednjih deset godina.

Posle deset godina na celu EK, Barozo u svom poslednjem obraćanju EP je naglasio da je EU, uprkos vremenu konstantnih kriza, uspela da se otvori, konsoliduje i ujedini na gotovo celom evropskom kontinentu oko vrednosti kao što su mir, sloboda i pravda.

Finansijska i ekonomska kriza, kao najveća kriza u istoriji evropskog projekta, pokazala je sposobnost i otpornost Unije, ne samo da se prilagodi i stabilizuje, već i da postane i ostane najjači globalni igrač na polju trgovine, borbe protiv klimatskih promena, humanitarne i razvojne pomoći i ulaganja u kulturu i inovacije, smatra Barozo.

Iako priznaje da je trenutni privredni rast u EU i pored "stabilizacije" prilika ipak "manji od očekivanog", Barozo poziva Junkera da nastavi da vodi Evropsku uniju već zacrtanom politikom i da nastavi sa već započetim reformama.

- U Evropi se problemi ne rešavaju kroz revolucije ili još gore kontrarevolucije već kompromisom, reformama i evolucijom - poručio je Barozo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barozovo poslednje obraćanje u EP

Izvor: RTS, 22.Okt.2014

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je u svom poslednjem obraćanju Evropskom parlamentu da za sobom ostavlja ujedinjenu, otvorenu i jaču Evropu, spremniju da se suoči sa izazovima današnjice...Žoze Manuel Barozo je, osvrćući se na činjenicu da se tokom njegovog mandata...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.