Barozo odgovorio Putinu na pismo: Spremni smo za razgovore o snabdevanju gasom

Izvor: Blic, 17.Apr.2014, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo odgovorio Putinu na pismo: Spremni smo za razgovore o snabdevanju gasom

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo odgovorio je danas u ime EU na na nedavno pismo ruskog predsednika Vladimira Putina, izrazivši spremnost za razgovore sa Rusijom i Ukrajinom o gasnoj bezbednosti.

"Smatramo da ovakav pristup (pregovari s Rusijom i Ukrajinom o isporukama gasa) omogućava provođenje procesa od najveće koristi u odnosima sa Ruskom Federacijom i ostalima stranama", rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u odgovoru Putinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je danas objavila Komisija.

Barozo, koji je rekao da je zadužen da odgovori na pismo u ime svih 28 zemalja članica Evropske unije, upozorio je Rusiju da je njena "pouzdanost" dovedena u pitanje.

"Ugovorna pouzdanost Rusije kao snabdevača gasa je u pitanju", naveo je Barozo.

"Čvrsto vas pozivamo da izbegnete mere koje će izazvati sumnje u vašu želju da se smatrate pouzdanim isporučiocem gasa u Evropi", naveo je predsednik Evropske komisije.

Barozo je naveo da evropski komesar za energetiku Ginter Etinger spreman odmah da se sastane sa svojim ruskim i ukrajinskim kolegama i razgovara o svim pitanjima vezanim za isporuku gasa Evropi.

Ruski predsednik je pre sedam dana u pismu evropskim liderima, među kojima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, upozorio na poteškoće u isporuci ruskog gasa, do kojih bi moglo doći usled aktuelne situacije u Ukrajini, između ostalog i obustavu isporuka.

Putin je upozorio lidere EU da će Rusija prekinuti isporuku prirodnog gasa Ukrajini ako ta zemlja ne plati dug za ovaj energent i pozvao sve evropske partnere na konsultacije i zajedničke aktivnosti u cilju osiguranja isporuke i tranzita ovog energenta korisnicima u Evropi.

Prošle nedelje iz Brisela je poručeno da Evropska unija zasad ima dovoljno gasa i očekuje da Rusija nastavi s redovnim snabdevanjem uprkos upozorenju Vladimira Putina.

"Snabdevanje je redovno, a u skladištima širom EU ima 37 milijardi kubnih metara gasa", rekla je novinarima Sabine Berger, portparolka evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EU: Putine, 'ajde da se dogovorimo oko gasa

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2014

Evropska unija prihvatila je da pregovara sa Moskvom o bezbednosti snabdevanja gasom, odgovarjući na upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina da bi te isporuke mogle da budu obustavljene zbog ukrajinskog duga. ..Evropska unija ozbiljno shvatila upozorenje ruskog predsednika da bi isporuke gasa...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.