Barozo: VB pred istorijskom greškom

Izvor: B92, 20.Okt.2014, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: VB pred istorijskom greškom

Odlazeći predsednik EK Žoze Manuel Barozo upozorio je Britance da bi izlazak iz EU bio istorijska greška i pozvao ih da se ne otuđuju od evropskih prijatelja.

On je u govoru u trustu mozgova Četem haus u Londonu kritikovao britanske političare i medije zbog neutemeljenih argumenata protiv ostanka Britanije u EU i širenja lažnih vesti o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poplavi imigranata iz srednje i istočne Evrope.

"Bila bi istorijska greška ako bi se Britanija zbog ovih pitanja otuđila od svojih prirodnih saveznika u srednjoj i istočnoj Evropi, nakon što se toliko zalagala za njihov prijem u EU”, poručio je Barozo u oproštajnom govoru.

Britanski premijer Dejvid Kameron je u više navrata najavljivao mogućnost da Britanija napusti EU ukoliko joj se ne dozvoli da bude izuzeta od primene nekih zajedničkih sporazuma, uključujući i onaj o slobodi kretanja svih građana u Uniji.

Kameron je nedavno najavio mogućnost da se ograniči prijem imigranata sa istoka EU, ya šta je Barozo rekao da je nezakonito.

"Sloboda kretanja spada u fundamentalne principe i ne može se odvojiti od pristupa zajedničkom tržištu", istakao je Barozo i pozvao britansku vladu da se založi za ostanak VB u EU.

On je rekao da ga brine što se u političkim debatama u Britaniji retko čuju istiniti podaci o broju imigranata i njihovom doprinosu rastu britanske privrede.

"Prostor za dijalog se ne može stvarati na osnovu argumenata koji su tonom i sadržajem uvredljivi za druge članice", rekao je predsednik EK, čiji će položaj od 1. novembra preuzeti Luksemburžanin Žan-Klod Junker.

Barozo je svoj govor završio citatom Bitlsa, uveravajući Britance da se postojeći problemi na liniji London-Brisel mogu rešiti "uz malu pomoć prijatelja".
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kameron uzvratio: Moj šef je britanski narod, a ne Barozo

Izvor: Press, 20.Okt.2014

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da za svoj posao jedino odgovara britanskom narodu, čime je odgovorio odlazećem predsedniku Evropske komisije Žozenu Manuelu Barozu, koji je upozorio Britance da bi izlazak iz EU bio istorijska greška. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.