Izvor: Kurir, 31.Okt.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BURKINA FASO IZBEGLA KRV: Šef države ipak podneo ostavku

Blez Kompaore odlučio da se povuče zbog žestokih protesta tokom kojih je juče napadnut i zapaljen parlament

UAGADUGU - Predsednik Burkine Faso, Blez Kompaore, saopštio je danas da napušta funkciju zbog žestokih protesta koji su izbili kad je najavio da će, posle 27 godina na vlasti, promeniti Ustav da bi se ponovo kandidovao.

Kompaore je u saopštenju na televiziji proglasio "vakum vlasti" i pozvao na održavanje "slobodnih i transparentnih" izbora u roku od 90 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dana, preneo je AFP.

Oglasila se i Evropska unija, koja je pozvala građane Burkine Faso da odluče o tome ko će vladati zemljom. EU je saopštila da je spremna da pomogne u održavanju izbora i navela da bilo koje rešenje za državu mora da bude rezultat konsenzusa i poštovanja Ustava, rekao je predstavnik diplomatske službe EU.

Nekoliko desetina antivladinih demonstranata i danas se ponovo okupilo u prestonici te zapadnoafričke države, Uagaduguu. Demonstranti su u četvrtak provalili u zgradu parlamenta i zapalili je, sprečivši na taj način glasanje koje bi omogućilo Kompaoreu da se kandiduje za još jedan mandat AP.

Zapalili su zgradu parlaementa (Foto: AP)

Kompaore je, da bi izašao u susret demonstrantima, ponudio formiranje prelazne vlade zajedno sa opozicijom do izbora iduće godine, kada bi predao vlast. Međutim, njegov plan nije zadovoljio opoziciju.

Vojska je u četvrtak raspustila parlament i obećala formiranje prelazne vlade, posle čega je Kompaore saopštio da on ostaje predsednik tokom tranzicije.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Burkine Faso podneo ostavku

Izvor: RTS, 31.Okt.2014

Predsednik Burkine Faso, Blez Kompaore, saopštio je da napušta funkciju posle žestokih protesta u kojima se tražilo da mu se, nakon 27 godina provedenih na vlasti, onemogući novo kandidovanje na taj položaj. Predsednik Generalštaba Burkine preuzima dužnosti šefa države...Blez Kompaore je proglasio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.