BREGZIT JE VELIKI UDARAC, ALI... Ditman: Na evropskom putu Srbije ništa se ne menja

Izvor: Blic, 25.Jun.2016, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BREGZIT JE VELIKI UDARAC, ALI..." Ditman: Na evropskom putu Srbije ništa se ne menja

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman izjavio je danas da je odluka Velike Britanije da izađe iz EU veliki udarac, ali da je uveren da će Unija i dalje ostati snažna i da se ništa bitnije neće promeniti.

On je ponovio da je Nemačka zajedno sa svim članicama EU usvojila odluku o otvaranju pregovaračkog procesa sa ciljem da Srbija postane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članica Unije i da se u tome ništa ne menja.

"Mi ćemo sada zajedno sa svojim partnerima u Uniji izanalizirati odluku Velike Britanije da izađe iz EU. Osnov ostaje EU, a duboko smo uvereni da na ova pitanja, velike izazove, borbu protiv terorizma, migrante, ekonomska pitanja možemo samo zajedno da rešimo. Za nas se neće nista promeniti", rekao je Ditman za RTS.

On je izrazio uverenje da će Unija ostati snažna.

Što se tiče evropskog puta Srbije, Ditman je rekao da je usvojena odluka o otvaranju pregovarackog procesa sa ciljem da Srbija postane clanica Unije.

U tome se ništa ne menja i ostajemo pri toj odluci, poručio je Ditman.

Hitno otvaranje poglavlja

Ditman je naveo da se Nemačka zalaže za što hitnije otvranje Poglavlja 23 i 24.

"Smatramo da su ključna za nastavak sprovođenja reformi jer je sustina jačanje vladavine prava. To se odnosi i na nezavisnost insituicija, borbu protiv korupcije i slobodu medija. Mi smo optimistični da ćemo što pre otvoriti ova poglavlja. Intenzivno radimo na tome u Briselu i zalažemo se za to", rekao je Ditman.

Podsetivši da se obeležava 15 godina razvojne saradnje Srbije i Nemačke on je rekao da je taj jubilej pokazatelj bliske saradnje dve zemlje.

Podsetio je da je Nemačka dala 1, 6 milijardi evra za važne projekte i da želi da pomogne Srbiji u važnim reformama.

Kao neke od projekata u kojima Nemačka pomaže Ditman je naveo uspostavljanje sistema daljinskog grejanja za 40 opština, kao i da je uspela da bezbedi snabdevanje vodom za milion i po ljudi.

Takođe oko sedam miliona evra ulaže za poboljšanje kvaliteta voda u Palićkom jezeru, da bi moglo u njemu da se pliva, kako bi se podstakao razvoj turizma, dodao je.

Dulano obrazovanje

"U pitanju su veliki projekti. Radimo na uspostavljanju sistema dualnog obrazovanja, želimo da doprinesemo obrazovanju visoko-kvalifikovanih radnika kako bi doslo i do visoko kvalitetnih proizvoda", naveo je Ditman.

Oko 350 nemačkih kompanija koje su u Srbiji, uložile su 1,8 milijardi evra.

"Optimističan sam da ćemo uspeti da privučemo još nemačkih privrednika. Važno je da se nastavi proces reformi kako bi se stvorili uslovi za to - ekonomske reforme, dosta je već urađeno, zatim jačanje vladavine prava, efikasnost sudova. Sve to je okvir i važno je da bi investitor doneo odluku da investira u Srbiji", rekao je Ditman.<

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ditman: Bregzit je udarac, a što se tiče Srbije...

Izvor: B92, 25.Jun.2016

Beograd -- Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da je odluka Velike Britanije da izađe iz EU veliki udarac...Ipak, on je dodao da je uveren da će Unija i dalje ostati snažna i da se ništa bitnije neće promeniti...On je ponovio da je Nemačka zajedno sa svim članicama EU usvojila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.