Izvor: Mondo, 28.Avg.2015, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BDP Srbije ove godine 1,2 odsto, cene u Sosijeteu

Analitičari banke Sosijete ženeral (Societe Generale) Srbija su danas procenili da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije ove godine porasti za 1,2 odsto, nakon prošlogodišnjeg pada od 1,8 odsto.

Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

"I pored negativnog uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju, naša prognoza ekonomskog rasta za ovu godinu ostaje plus 1,2 odsto, pre svega zahvaljujući očekivanom rastu BDP-a u zemljama EU", navodi se u analizi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tržišta i očekivanja analitičkog odeljenja te banke.

Kako se ukazuje, iako je teško postići bilo kakav rast u godini kada su smanjene penzije i plate u javnom sektoru, razlog za "provereni optimizam" je to što analitičari Sosijete ženeral banke očekuju da slabljenje efekata prošlogodišnjih poplava i niže kamatne stope prevagnu u korist ekonomskog rasta.

"I pored jakih sezonskih efekata na indeks industrijske proizvodnje, očigledno je da je ekonomiji potreban pun oporavak rudarstva i energetike koji zajedno čine oko 20,5 odsto srpskog BDP-a, i čini se da je taj oporavak počeo poslednjih meseci", navodi se u analizi koju je potpisao Dragoslav Veličković, šef službe za makroekonomska istraživanja i analize Socijete ženerala u Srbiji.

U analizi se pominje da i niže kamatne stope doprinose rastu ekonomije i podseća da je Narodna banka Srbije (NBS) od maja 2014. godine snizila referentnu kamatnu stopu za 400 baznih poena. Niže kamate bi trebalo da utiču na kreditni rast i blago povećanje lične potrošnje, što će za posledicu imati povećanje proizvodnje i rast domaće tražnje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najhrabrija procena srpskog rasta do sada

Izvor: B92, 28.Avg.2015

Analitičari banke Sosijete Ženeral procenili su da će bruto domaći proizvod Srbije ove godine porasti za 1,2 odsto, nakon prošlogodišnjeg pada od 1,8 odsto..."I pored negativnog uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju, naša prognoza ekonomskog rasta za ovu godinu ostaje plus 1,2 odsto, pre...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.